Gündem

ABD'ye bir 'like' tepkisi de CHP'den: Bu densizliğin ve kural tanımazlığın özürü olmaz

06 Ekim 2019 22:48

T24

ABD Büyükelçiliği'ne, Twitter hesabından Ergun Babahan'ın MHP lideri Devlet Bahçeli'nin sağlık durumuna ilişkin yazdığı "Türkiye halkları Bahçeli'siz siyaset dönemine hazır olmalı" tweetinin 'like'lanmasıyla ilgili CHP'den de tepki geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, "Türkiye'ye yönelik büyük bir saygısızlıktır büyük bir de hadsizliktir. Bunun bir hata olduğunu da düşünmüyoruz" derken, CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç da "Bu densizliğin ve kural tanımazlığın özürü olmaz" yorumunda bulundu. 

TIKLAYIN - MHP'den ABD'ye 'like' tepkisi: Büyükelçi 'istenmeyen adam' ilan edilmeli, ABD çekmezse kovulmalı

TIKLAYIN - ABD Büyükelçiliği'nden 'like krizi' açıklaması: Özür dileriz, hatadan üzüntü duyuyoruz

ABD: Bir ilişiğimiz olmadığı gibi, attığı tweet’in içeriğini de onaylamıyoruz ve kabul etmiyoruz

ABD Büyükelçiliği Babahan'ın tweetinin yanlışlıkla beğenilmesinin ardından "Bugün büyükelçiliğimizin Twitter hesabından ilgisiz bir mesaj yanlışlıkla beğenilmiştir. Söz konusu hatadan ve yaratmış olabileceği kafa karışıklığından dolayı özür diliyoruz" açıklamasını yapmış; açıklamayı tatmin edici bulmayan Dışişleri Bakanlığı ise ABD Büyükelçisi David M. Satterfield'ın şehir dışında bulunması dolayısıyla ABD Maslahatgüzarı'nı Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak izahat istemişti. Görüşmenin ardından açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Açıklama yaptılar ama bu açıklama net değil. Büyükelçi Adana'da olduğu için maslahatgüzarı arkadaşlarımız çağırdı. Maslahatgüzarla görüşme yapıldı. Hem gerekli tepki gösterildi hem de daha net açıklama talep edildi" demişti.

ABD Büyükelçiliği, Çavuşoğlu'nun sözlerinin ardından bir açıklama daha yaparak,  "Dün Twitter hesabımızda gerçekleşen hatadan dolayı özür dileriz. Ergun Babahan ile bir ilişiğimiz olmadığı gibi, attığı tweet’in içeriğini de onaylamıyoruz ve kabul etmiyoruz. Söz konusu hatadan üzüntü duyduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz" ifadelerini kullanmıştı. 

MHP, ABD Büyükelçisi'nin geri çekilmesini ya da kovulmasını istedi

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Ankara-Washington hattında yaşanan 'like krizi'nin ardından ABD'nin Türkiye Büyükelçisi David M. Satterfield'ın 'istenmeyen adam' ilan edilmesi ve eğer ABD tarafından çekilmezse kovulması gerektiğini savundu. Yıldız, parti yetkililerinin tepkilerine de  katıldığını ifade etti. 

CHP'li Erkek: Türkiye'ye yönelik büyük bir saygısızlıktır büyük bir de hadsizliktir

CHP Genel Başkanı Muharrem Erkek yaşananlarla ilgili Twitter’daki hesabından yaptığı açıklamada “ABD Ankara Büyükelçiliği’nin, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sağlık durumuyla ilgili paylaşımını, kesinlikle doğru bulmuyoruz. Başka bir ülkenin içişlerimize karışmasını kabul edemeyiz. Bu konuda ABD Büyükelçiliği ayrıntılı ve net bir açıklama yapmalıdır" dedi. CHP'li Koç da yine sosyal medyada konuya dair şu paylaşımı yaptı: 

"Böyle bir paylaşımın Amerikan Büyükelçiliği tarafından beğenilmesi Türkiye'ye yönelik büyük bir saygısızlıktır büyük bir de hadsizliktir. Sosyal medya üzerinden özür dilenmiş ama bu yetmez. Bunun bir hata olduğunu da düşünmüyoruz. Büyükelçinin çağrılıp bunun nedeninin sorulması gerekir. Türkiye'de siyaseti de millet şekillendirir, Türkiye şekillendirir."

"Başka bir ülkenin içişlerimize karışmasını kabul edemeyiz"

CHP Başkanvekili Engin Özkoç'un sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki resmi hesabından yaptığı açıklama ise şöyle:

"ABD Ankara Büyükelçiliği'nin, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin sağlık durumuyla ilgili paylaşımını, kesinlikle doğru bulmuyoruz. Başka bir ülkenin içişlerimize karışmasını kabul edemeyiz. Bu konuda ABD Büyükelçiliği ayrıntılı ve net bir açıklama yapmalıdır."