Dünya

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İsrail'e gidiyor

Sullivan, dün Suudi Arabistan'da Veliaht Prens Muhammed bin Salman ile bir araya geldi

14 Aralık 2023 09:58

T24 Dış Haberler

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, bugün İsrail'e gidiyor. Sullivan, bugün ve Cuma günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail savaş kabinesi üyeleriyle görüşecek. 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, gazetecilere yaptığı açıklamada Sullivan'ın İsrail ziyareti sırasında İsrailli yetkililerle Gazze'deki Hamas hedeflerine yönelik daha hassas saldırıların gerekliliğini görüşeceğini söyledi.

Sullivan dün de Suudi Arabistan'da Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ile bir araya gelerek İsrail ve Filistin arasında "sürdürülebilir bir barışın tesis edilmesine yönelik çabaları" görüştü. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada görüşmede ayrıca Filistin bölgesine kritik yardım akışının nasıl arttırılabileceği de dahil olmak üzere Gazze'deki insani yardımın yanı sıra bir dizi ikili konunun da ele alındığı belirtildi.

ABD garantörlüğündeki İsrail-Suudi Arabistan normalleşme süreci, 7 Ekim'deki Hamas saldırısı ve ardından gelen savaşla birlikte durmuştu. Tüm taraflar, "doğru zamanda" anlaşmayı yeniden canlandırabileceklerini söylemişti. 

ABD Başkanı Joe Biden, dün yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'de "ayrım gözetmeksizin sürdürdüğü bombalamalar" sebebiyle dünyanın desteğini kaybetmeye başladığını ve İsrail Başbakanı Netanyahu'nun uzun vadeli çözüm için hükümetini değiştirmesi gerektiğini söylemişti.