Dünya

ABD, Ukrayna'ya seyreltilmiş uranyum mühimmatı gönderecek

İngiltere bu yılın başlarında Ukrayna'ya seyreltilmiş uranyum mühimmatı göndermiş olsa da bu ABD'nin ilk mühimmat sevkiyatı olacak

02 Eylül 2023 13:24

T24 Dış Haberler

Biden yönetimi, Ukrayna'ya ilk kez seyreltilmiş uranyum içeren tartışmalı zırh delici mühimmat gönderecek. Rus tanklarını imha etmeye yardımcı olabilecek bu mühimmatlar, önümüzdeki hafta açıklanacak olan Ukrayna'ya yönelik yeni askeri yardım paketinin bir parçası. 

Reuters tarafından edinilen ve ajansın ABD'li iki yetkiliye teyit ettirdiği bir belgeye göre; bu mühimmatlar, önümüzdeki haftalarda Ukrayna'ya teslim edilmesi beklenen ABD Abrams tanklarından ateşlenebilecek. ABD'li yetkililerden biri, gelecek yardım paketinin içeriğine bağlı olarak 240 milyon ila 375 milyon dolar arasında bir değere sahip olacağını söyledi.

Daha önce de İngiltere göndermişti

İngiltere bu yılın başlarında Ukrayna'ya seyreltilmiş uranyum mühimmatı göndermiş olsa da bu ABD'nin ilk mühimmat sevkiyatı olacak ve Reuters'a göre muhtemelen tartışmalara yol açacak. Biden yönetimi, bu tür silahların siviller için oluşturduğu tehlikelere ilişkin endişelere rağmen Ukrayna'ya misket bombası sağlama kararını takip ediyor.

Uluslararası Uranyum Silahlarını Yasaklama Koalisyonu, seyreltilmiş uranyum tozunun yutulması ya da solunmasının kanser ve doğum kusurları da dahil olmak üzere tehlikeli sağlık riskleri taşıdığı konusunda uyarıyor. 

Uranyum zenginleştirmenin bir yan ürünü olan seyreltilmiş uranyum, aşırı yoğunluğu nedeniyle mermilere zırh kaplamasını kolayca delme ve yakıcı bir toz ve metal bulutu içinde kendiliğinden tutuşma özelliği kazandırdığı için mühimmat olarak kullanılıyor. 

Seyreltilmiş uranyum radyoaktif olmakla birlikte, doğal olarak oluşan uranyumdan çok daha az radyoaktif ancak parçacıklar önemli bir süre boyunca kalabilir.

ABD; 1990 ve 2003 Körfez Savaşları'nda ve 1999'da NATO'nun eski Yugoslavya'yı bombalamasında büyük miktarlarda seyreltilmiş uranyum mühimmatı kullanmıştı.

BM'nin nükleer gözlemcisi Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın; eski Yugoslavya, Kuveyt, Irak ve Lübnan'da yaptığı çalışmaların "çevreye dağılmış seyreltilmiş uranyum kalıntılarının varlığının etkilenen bölgelerdeki nüfus için radyolojik bir tehlike oluşturmadığını gösterdiğini" söylüyor.

Rus işgalinin başlamasından bu yana güvenlik yardımı 43 milyar doları aştı

Wall Street Journal Haziran ortasında ABD'nin Ukrayna'ya tükenmiş uranyum mermileri göndermeyi düşündüğünü bildirmişti.

Ukrayna'ya yönelik son silah yardım paketleri arasında toplar, hava savunma füzeleri ve kara araçları da yer alıyor. Reuters paketin seyreltilmiş uranyum mermileri dışında başka ne içerdiğini tespit edemediğini yazdı.

Yardım paketinin finansman yetkisi, Başkan'a acil bir durumda Kongre onayı olmaksızın ABD stoklarından malzeme ve hizmet aktarma yetkisi veren Başkanlık Geri Çekilme Yetkisi'nden geliyor. Malzeme ABD'nin fazla envanterinden sağlanacak.

Şubat 2022'deki geniş çaplı Rus işgalinden bu yana Ukrayna'ya yapılan güvenlik yardımı 43 milyar dolardan fazla.