Gündem

Doğu Akdeniz'de kriz yeniden alevleniyor; ABD'den Türkiye'ye sert eleştiriler

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj çalışmalarının "kabul edilemez" olduğunu söyledi

05 Ekim 2019 14:44

T24 Dış haberler

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetleriyle ilgili bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Türkiye'nin faaliyetleri yasa dışıdır, kabul edilemez" dedi. 

Reuters'ın aktardığına göre Yunanistan'ın başkenti olan Atina'da açıklamalarda bulunan Pompeo, "Akdeniz'deki enerji kaynaklarının keşif çalışmalarının kurallar kapsamında yapıldığından ve hiçbir ülkenin Avrupa'yı esir tutamadığından emin olmak istiyoruz" dedi.

"Türklere yaşa dışı sondajın kabul edilemez olduğunu bildirdik" diyen Pompeo, "Her şeyin hukuka göre işlediğinden emin olmak için gerekli diplomatik hamleleri yapmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Gerilimi azaltmak için tüm taraflarla bir araya gelmeye çalıştıklarını ifade eden ABD Dışişleri Bakanı,  herkesin kabul edeceği bir sonuç elde etmek için çaba sarf ettiklerini dile getirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Perşembe günü Yavuz sondaj gemisinin tekrar Doğu Akdeniz'e gönderildiğini duyurmuştu. 

Bu gelişmenin ardından Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ABD Dışişleri Bakanı ile Atina'da yaptığı görüşmede Pompeo'dan, Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Güney Kıbrıs arasındaki doğal gaz sondaj geriliminin sona erdirilmesi için yardım istedi.