Dünya

ABD, Türk şirketlerine yaptırım kararının İsveç'in NATO'ya katılım sürecini "raydan çıkarmayacağına" inanıyor

15 Eylül 2023 08:19

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Washington'ın beş Türk şirketi ve bir Türk vatandaşına yaptırım uygulama kararının ardından Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya üyelik sürecini raydan çıkarmayacağını düşündüklerini ifade etti. 

Miller'a, perşembe düzenlediği basın toplantısında, "Bu yaptırımların NATO ittifakı Türkiye'nin süreci raydan çıkarmasına sebep olabileceğinden endişeli misiniz" sorusu yöneltildi. 

Miller, "Hiç değiliz. Türk hükümetiyle yapıcı, sıcak ilişkilerimiz var. Başkan Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la kısa süre önce bir araya geldiğinde bunu tekrar vurguladı" dedi.

"Türkiye'yle çalışmaya devam ediyor ve NATO üyeliğinin İsveç için önemli olduğunu, en kısa süre içinde gerçekleşmesi gerektiğini onlara söylüyoruz" diyen Miller, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bunun gerçekleşeceği konusunda verdiği güvenceleri önemli görüyoruz" ifadesini kullandı.

Yaptırımlar ve NATO'nun genişleme sürecinin birbirinden bağımsız konular olduğunu belirten Miller, "Yaptırımların üyelik sürecini etkileyeceğini düşünmüyoruz" dedi. 

Üst düzey bir ABD Hazine Bakanlığı yetkilisi, Biden yönetiminin dün beş Türk şirketine ve bir Türk vatandaşına, "Rusya'nın yaptırımları delmesine yardım etmek" ve "Ukrayna'ya karşı savaşında Moskova'yı desteklemek"le suçlayarak yaptırım uygulama kararı aldığını bildirdi.

Erdoğan, temmuzdaki NATO Vilnius Zirvesi'nde İsveç'in üyeliğine yeşil ışık yaksa da katılım protokolleri henüz TBMM'ye getirilmedi. 

Geçen hafta G20 Zirvesi'nde ABD Başkanı Joe Biden ile ayaküstü görüştüğünü belirten Erdoğan, "Maalesef işi alıyorlar, götürüyorlar İsveç’te İsveç diyorlar. Bu şekilde yaklaşım bizi üzmektedir. Böyle dendiği zaman benim vereceğim bir cevap var. Siz her şeyi ‘kongre, kongre’ diyorsunuz. Benim de kongrem var, benim kongrem TBMM" ifadelerini kullanmıştı.