Dünya

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, resmi temaslarda bulunmak üzere Çin'e gidiyor

Görüşmelerde ABD-Çin ticari ilişkileri, ABD'li işletmelerin karşılaştığı zorluklar ve potansiyel işbirliği alanlarıyla ilgili konuların ele alınacağı belirtildi

22 Ağustos 2023 13:23

T24 Dış Haberler

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, üst düzey Çinli hükümet yetkilileri ve ABD'li iş dünyası liderleriyle görüşmelerde bulunmak üzere önümüzdeki hafta Çin'e gidiyor. 

Bakanlık'tan yapılan açıklamada Raimondo'nun 27-30 Ağustos tarihleri arasında Pekin ve Şangay'a yapacağı ziyaret sırasında "yapıcı görüşmeler yapmayı dört gözle beklediği" belirtildi.

Görüşmelerde ABD-Çin ticari ilişkileri, ABD'li işletmelerin karşılaştığı zorluklar ve potansiyel işbirliği alanlarıyla ilgili konuların ele alınacağı belirtildi.

Geçtiğimiz hafta Çin, Raimondo'nun beklenen ziyaretini memnuniyetle karşıladığını açıklamıştı.

Raimondo ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Çin'e "ABD'li teknoloji şirketlerini hedef alma biçimleri, fikri mülkiyete saygı göstermemeleri ve aynı zamanda ticaret yolları bulmaya çalışmaları konusunda gerçekten ciddi endişelerini" iletmek istediğini söylemişti.

Raimondo, Mayıs ayında Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao ile bir araya gelmişti. Aylar süren aranın ardından ABD-Çin arasında kabine düzeyinde gerçekleşen ilk görüşmede ticaret, yatırım ve ihracat politikalarını ele alınmıştı.

Geçen ay ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Pekin'de üst düzey yetkililerle 10 saatten fazla süren toplantılar yaptığı dört günlük bir ziyaret gerçekleştirmişti. 

ABD ve Çin bu ay, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında nadir görülen bir iş birliği işareti olarak iki ülke arasındaki hava taşıyıcıları tarafından izin verilen yolcu uçuşlarının sayısının iki katını onaylama konusunda anlaştı.

Raimondo, bu yıl Microsoft'un Çin merkezli olduğunu söylediği bir grup tarafından e-postaları hacklenen üst düzey ABD yetkilileri arasındaydı. Daha önce Çin'in Washington'daki büyükelçiliği siber saldırıların kaynağını tespit etmenin karmaşık olduğunu söylemiş ve asılsız spekülasyon ve suçlamalara karşı uyarıda bulunmuştu.