Dünya

ABD Temsilciler Meclisi, 'Trump'ın görevden azil sürecini başlatma' tasarısını reddetti

17 Temmuz 2019 23:40

T24 Dış haberler

ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Donald Trump'ın görevinden azledilmesini hedefleyen yasa tasarısını büyük bir fark ile reddetti.

Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi Al Green tarafından sunulan yasa tasarısı 332 oya karşı 95 oy ile reddedildi. Yasa tasarısı Trump'ın 4 azınlık Temsilciler Meclisi üyesi hakkında yaptığı Twitter paylaşımları sebebiyle görevden alınmasını öngörüyordu. Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyelerinin yanı sıra birçok Demokrat da tasarıya karşı oy kullandı. 

Demokrat Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, daha önce birçok kez Trump'ın başkanlıkta azledilmesine karşı olduğunu dile getirmişti. 

Bloomberg'in aktardığına göre birçok Demokrat Trump'ın azledilmesiyle ilgili bir karar vermek için önümüzdeki hafta eski özel yetkili savcı Robert Mueller'in Kongre önünde vereceği ifadeyi bekliyor. Mueller, Trump'ın 2016'daki seçim kampanyasının Moskova ile bir bağı olup olmadığını incelemişti. Mueller hazırladığı raporun sonunda Trump'ın suçlu olup olmadığıyla ilgili kesin bir yargı sunmamış ancak yürüttüğü soruşturmanın başkanı ''aklamadığını'' söylemişti.

 

Green, partisinden yapılan çağrılara rağmen yasa tasarısını ''Temsilciler Meclisi Trump'ı kınama kararı aldı, şimdi de cezalandırmalı'' diyerek meclise sunma kararı almıştı.

Temsilciler Meclisi dün Trump'ı dört azınlık Kongre üyesine yönelik söylemleri sebebiyle kınamıştı ve paylaşımları ''ırkçı'' olarak nitelendirmişti.

Trump'ın pazar günü Kongre üyeleri İlhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley ve Rashida Talib hakkında yaptığı paylaşım şöyleydi: 

"Hükümetleri tam anlamıyla felaket olan, dünyanın en kötü, en yozlaşmış ülkelerinden gelen 'ilerlemeci' Demokrat Temsilciler Meclisi Üyesi kadınların, ABD gibi dünyanın en güçlü ve harika milletine hükümetin nasıl işleyeceğini söylemeye çalışması çok ilginç.

Neden geldikleri tamamiyle bozulmuş ve suç dolmuş yerlere dönüp oraları düzeltmiyorlar? Sonra döner bize nasıl yapıldığını gösterirler. Bu yerlerin sizin yardımınıza ihtiyacı var.

Eminim Nancy Pelosi, gitmeniz için seyahat ayarlamalarınızı yapmaktan memnun olacaktır"

Trump, bu paylaşımın büyük tepki görmesine rağmen konu hakkındaki söylemlerini sürdürmüştü. ABD Başkanı salı günü yaptığı paylaşımda, "Bizim ülkemiz özgür, güzel ve çok başarılı. Eğer ülkemizden nefret ediyorsan, veya burada mutlu değilsen terk edebilirsin" yazdı. 

Omar, Pressley, Ocasio-Cortez ve Tlaib pazartesi günü yaptıkları ortak basın toplantısında "Oyuna gelmeyin. Trump sadece bizi değil, çok sayıda insanı ötekileştirip susturmaya çalışıyor" ifadelerini kullanmıştı.