Dünya

ABD Temsilciler Meclisi, Netanyahu hakkındaki tutuklama talebinin ardından UCM'ye yaptırım öngören tasarıyı geçirdi

05 Haziran 2024 08:27

T24 Dış Haberler

ABD yasama organı Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi, savcısının İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve diğer İsrailli yetkililer hakkında tutuklama kararı çıkarılmasını istemesinin ardından Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne yaptırım uygulanmasını öngören tasarıyı kabul etti. 

Salı günü 247'ye 155 oy ile kabul edilen tasarıyla Kongre, Savcı Karim Khan'ın geçen ay İsrail ve Hamas liderlerinin tutukluluğunu talep etmesine karşı ilk adımını attı. Khan'ın kararı, Washington'da rahatsızlık yaratmış ve İsrail'e Gazze'deki saldırıları nedeniyle tepkinin arttığı bir dönemde destek açıklamaları yapılmasına yol açmıştı.

Salı günü meclise gelen tasarının geçmesi önceden de beklense de, Demokratların desteğini yeterli seviyede alamayacağı öngörüldüğü için Senato'da kabul edilmesi beklenmiyor. Beyaz Saray, yaptırımı abartılı bulduğunu söyleyerek tasarıya karşı çıktı. 

Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin hem Cumhuriyetçi hem Demokrat liderleri, tasarının yüksek ihtimalle yasalaşmayacağını kabul ederken bu konuda daha fazla müzakere için kapıyı Beyaz Saray'a açık bıraktı. İki partinin temsilcisi de, Kongre'nin Lahey merkezli uluslararası mahkemeye karşı ortak bir tutum içinde olmasının öneminden söz etti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matt Miller ise yönetimin yaptırım tasarısına karşı olduğunu vurgulamaya devam etti. 

Miller, "UCM savcısının kararına karşı olduğumuzu söyledik. Özellikle İsrail'de aynı sorulara cevap arayan bir soruşturma varken bunun uygun olmadığını düşünüyoruz. Verilecek karşılık nasıl olabilir diye Kongre'yle çalışmaya hazırdık, ancak yaptırıma karşıyız" dedi.

Temsilciler Meclisi'ni geçen tasarı, UCM ile bağlantılı kişi ve hakimler ile ailelerine kapsamlı ekonomik yaptırımlar ve vize kısıtlamaları uygulanmasını öngörüyor. Demokratlar, savcının kararı için önerilen bu karşılığı "çok geniş" bulduklarını ve mahkemeyle çalışan ABD'lileri ve ABD şirketlerini rahatsız edebileceğini söyledi. 

Netanyahu için tutuklama kararı başvurusu

UCM Başsavcısı Kerim Han, 20 Mayıs'ta, İsrail Başbakanı Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında "tutuklama kararı" başvurusunda bulunduğunu bildirmişti.

UCM'den yapılan açıklamaya göre Han, İsrail Başbakanı Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'a ilaveten Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar ve Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının lideri Muhammed ed-Dayf hakkında "tutuklama kararı" başvurusunda bulunmuştu.