Dünya

ABD Temsilciler Meclisi, Cumhuriyetçiler'in İsrail'e 17.6 milyar dolarlık yardım tasarısını reddetti

07 Şubat 2024 07:29

T24 Dış Haberler

Cumhuriyetçi Parti'nin salı günü ABD Temsilciler Meclisi'ne getirdiği İsrail'e 17.6 milyar dolar yardım sağlanmasını öngören yasa tasarısı, Demokratların desteğini alamayınca reddedildi. 

Demokratlar, tercih haklarını Ukrayna'ya da yardım, uluslararası insani yardımlara fon ve ABD'nin sınır güvenliğine de katkı sağlayacak bir pakette kullanmak istediklerini belirtti. 

İsrail'e yardımın kabul edilmesi için Temsilciler Meclisi'nin 3'te ikisinin desteğini alması gerekiyordu. Oylama 250'ye 180 sona erince tasarı kabul edilmedi. 

Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Partili Başkanı Mike Johnson, İsrail'e 17.6 milyar dolar yardım tasarısının "ölü doğduğunu" ifade etti. 

ABD Başkanı Joe Biden'ın tasarıyı veto edeceğinin sinyallerini vermesinin ardından 167 Demokrat karşı oy kullandı. Cumhuriyetçilerin tek başına Meclis'e getirdiği tasarıya 13 Cumhuriyetçi hayır oyu verdi. 

Birçok Demokrat, Cumhuriyetçi Parti'nin insanların dikkatini Senato'da 118 milyarlık sınır güvenliği paketine karşı çıktıklarından uzaklaştırmaya çalıştığını iddia etti. Bu tasarı, ABD'nin sınır güvenliği için milyarlarca dolar fon sağlamayı öngörürken; ayrıca Ukrayna ve İsrail gibi partnerlere de parasal destek sağlanmasını planlıyordu.