Dünya

ABD Temsilciler Meclisi çoğunluk liderinden Erdoğan'ın ziyaretine tepki: Trump, iktidarı tekelleştiren otokratik liderlere göz yumuyor

Hoyer, ziyareti 'utanç verici' olarak niteledi

13 Kasım 2019 20:32

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Donald Trump'la Beyaz Saray'da gerçekleşen görüşmesinden kısa süre önce yazılı bir açıklama yapan ABD Temsilciler Meclisi çoğunluk lideri Steny H. Hoyer, ziyareti "utanç verici" olarak nitelerken, "Trump, iktidarı tekelleştiren, ülkelerini otokrasiyle yönetmek isteyen, ülkelerinde demokrasiyi ortadan kaldırmak ve ayrılıklarla etnik çatışmaları kendi meşruiyetlerini desteklemek için kullanan yabancı liderlere göz yuman tavrını tekrar etmiş oluyor" dedi.

Hoyer, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Başkan Trump'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı resmi bir ziyaret için ağırlıyor olması utanç verici. Bugünkü ziyaretle Başkan Trump, iktidarı tekelleştiren, ülkelerini otokrasiyle yönetmek isteyen, ülkelerinde demokrasiyi ortadan kaldırmak ve ayrılıklarla etnik çatışmaları kendi meşruiyetlerini desteklemek için kullanan yabancı liderlere göz yuman tavrını tekrar etmiş oluyor. Kongre, Türkiye'nin Suriye'deki askeri operasyonunu zaten sert şekilde kınadı. Şimdi de Türkiye'nin desteklediği Suriyeli grupların insan hakları ihlali yaptığına dair delillerin arttığını görüyoruz. Başkan Trump, Türkiye'nin Suriye'ye operasyonunu hoş görmekten vazgeçmeli ve Türkiye'ye Suriye'den çekilmesi ve yıllarca ABD'nin arkasında duran sadık müttefiklere saldırılarını sonlandırması gerektiği konusunda net mesaj vermeli. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Türkiye'de uyguladığı baskıyı azaltması çağrısı yapmalı. Bu nedenlerle yönetim Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kolları açık karşılamamalı."