Dünya

Pelosi'den Cumhuriyetçilere çağrı: FBI'a yönelik saldırılara son verin

Trump'ın evini basan FBI'ın ofisine silahlı saldırı girişiminde bulunulmuştu

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi

12 Ağustos 2022 23:20

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi; Cumhuriyetçi partililere, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Florida’da bulunan malikanesine yapılan baskından dolayı Federal Soruşturma Bürosu'na (FBI) ve diğer kolluk kuvvetlerine yönelik saldırılarına son vermeleri çağrısında bulundu.

Trump’ın evinde yapılan aramadan sonra Cumhuriyetçiler'in söylemlerinin, kamu görevlilerine yönelik şiddeti artırdığını söyleyen Pelosi, “Kongre üyeleri de dahil olmak üzere kamu görevlilerine yönelik tehdit, Trump’ın açıklamalarıyla daha da kötüleşti. Cumhuriyetçilerin bulunduğu odada, söylemlerinin kolluk kuvvetlerine yönelik saldırılara teşvik etmek yerine; 'Sadece sakin olun, gerçeklerin ne olduğunu görelim ve ona göre hareket edelim' diyen bir yetişkin olacağını düşünmek isterdiniz ” diye konuştu.

FBI baskınının içeriği ve devam eden soruşturma konusunda kamuoyunda tartışılanların dışında bilgisi olmadığını belirten Pelosi, haberlerde yer alan 'nükleer silahlarla ilgili belgelerin arandığı' ifadelerine değinerek, "Eğer o belgelerin doğası öyleyse, bu durum çok ciddi ” dedi.

Ne olmuştu? 

FBI ajanlarının 8 Ağustos’ta eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Florida’da bulunan Mar-a-Lago malikanesine yaptığı baskına Kongre üyesi bazı Cumhuriyetçiler tepki göstererek, sosyal medya hesaplarından “FBI’yı yok edin”, “FBI’ın kaynaklarını kesin ” şeklinde paylaşımlar yapmışlardı. Yine dün, ABD'nin Ohio eyaletinde, Rick Shiffer adlı silahlı bir saldırgan, AR15 tarzı yarı otomatik silahla FBI ofisine girmeye çalıştıktan sonra polisle girdiği çatışmada öldürülmüş; Amerikan basınında, Shiffer'in sosyal medya hesabında Trump'ın evine baskın düzenlenmesine tepki gösterdiği ve takipçilerini silahlanmaya çağırdığı şeklinde bilgilere dikkat çekilmişti.

Adalet Bakanı Merrick Garland, Trump'ın evine yapılan FBI baskını ile ilgili dün ilk kez kameraların karşısına çıkarak FBI ajanlarını 'yurtsever kamu hizmetlileri ' diye nitelendirirken, kolluk kuvvetlerine yönelik şiddet tehdidi söylemlerini kınamıştı. (AA)