Dünya

ABD Senatosu Dış İlişkiler Konseyi Başkanı: Mısır, Hamas saldırısı konusunda İsrail'i üç gün önceden uyardı

12 Ekim 2023 07:15

T24 Dış Haberler

ABD Senatosu Dış İlişkiler Konseyi Başkanı Michael McCaul, Mısır'ın İsrail'i potansiyel bir saldırı konusunda roketlerin atıldığı cumartesiden 3 gün önce uyardığını söyledi. 

Çarşamba ABD Kongre üyelerine savaş ile ilgili kapalı kapılar ardında verilen istihbarat brifinginden sonra konuşan McCaul, "Mısır'ın İsrail'i saldırıdan 3 gün önce böyle bir olayın meydana gelebileceği konusunda uyardığını biliyoruz" dedi. 

McCaul, "Gizli detaylara girmek istemiyorum ama bir uyarı yapılmış. Sanırım o noktada soru, ne boyutta bir saldırı hazırlandığıydı" ifadelerini kullandı. 

Hamas'ın cumartesi gerçekleştirdiği saldırının bir yıl önceden planlanmış olabileceğini vurgulayan McCaul, "Bizim bunu nasıl kaçırdığımızı pek bilmiyoruz. İsrail'in nasıl kaçırdığını da bilmiyoruz" diye konuştu. 

Kahire, İsrail'e önden bilgi vermiş olabileceğine dair iddialar konusunda resmi bir yorum yapmadı. İstihbarata yakın Mısır medyasına konuşan kaynaklar, çarşamba İsrail medyasında yer alan benzer haberleri yalanlayarak Mısır'ın İsrail'e önden bir haber vermediğini ifade etti. 

Financial Times'a konuşan iki kaynak da Mısır istihbaratının İsrail'e Gazze'deki kötü insani durumun sonunda bir "patlamaya" sebep olacağını söylediğini aktardı. 

Pazartesi de ABD merkezli haber ajansı Associated Press'e konuşan Mısırlı bir yetkili, detay vermeden kısa süre önce İsrail'le, "tekrar tekrar büyük bir şey hakkında konuştuklarını" ifade etti. İsmi paylaşılmayan kaynak, İsrail'in Batı Şeria'ya odaklanıp Gazze'ye yeterince dikkat etmediğini söyledi. Kaynak, "Durumun patlama noktasının yaklaştığı konusunda onları uyardık ve yakında büyük bir şey olacağını söyledik. Ancak onlar bu uyarıları dikkate almadı" dedi.

Cumartesi sabahı, Hamas İsrail'e 75 yıllık tarihinin en ölümcül saldırısını düzenlemişti. Gazze'den İsrail'e binlerce füze atılırken bin 500 kadar Hamas militanı Gazze güvenlik bariyerini geçmişti. Hamas saldırılarında bin 200'den fazla İsrailli, İsrail'in saldırılarında da bin 100 Filistinli hayatını kaybetti.

Mısır, geçmişte İsrail ve Hamas arasında arabuluculuk yapmıştı. Kahire istihbaratının Hamas'ı yakından takip ettiği biliniyor.