Dünya

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nden İmamoğlu açıklaması: Erdoğan hem rakiplerini engelleyip, hem değerlerimizi paylaşıyor gibi yapamaz

15 Aralık 2022 10:44

T24 Dış Haberler

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'na, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında açılan davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyasi yasak kararı verilmesine tepki gösterdi. 

Twitter üzerinden açıklamada bulunan Menendez, "Erdoğan hem siyasi rakiplerinin makamda bulunmasını engelleyip, hem de bizimle aynı değerleri paylaşıyormuş gibi davranamaz" yazdı. 

"Türkiye'deki rejimin Ekrem İmamoğlu'na verdiği ceza, Türkiye'nin otokrasiye istikrarlı kayışına işaret ediyor" diyen Menendez, "Özgür seçimler, demokrasilerin can damarıdır" ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı da dün Türkiye'de mahkemenin İmamoğlu hakkında aldığı karar hakkında "derinden endişeli olduklarını ve hayal kırıklığına uğradıklarını" belirten bir açıklama yaptı. 

Reuters'ın aktardığına göre ABD Dışişleri Sözcüsü Vedant Patel, "Adil olmayan ceza; insan haklarına, hukukun üstünlüğü ve temel özgürlüklere saygıya uymuyor" açıklamasında bulundu.