Dünya

ABD Savunma Bakanı Austin, hastaneye kaldırıldı; Biden yönetimi 3 gün boyunca durumdan haberdar edilmedi

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, geçirdiği bir ameliyat sonrası oluşan komplikasyonlar nedeniyle geçen Pazartesi günü hastaneye yatırıldı

07 Ocak 2024 08:54

T24 Dış Haberler

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, geçirdiği bir ameliyat sonrası oluşan komplikasyonlar nedeniyle geçen Pazartesi günü (1 Ocak) hastaneye yatırıldı. Ancak ABD medyasına konuşan bir yetkili, Austin'in hastaneye kaldırıldığından Başkan Joe Biden yönetiminin haberdar edilmediğini söyledi. 

70 yaşındaki Austin'in, 1 Ocak pazartesi günü Walter Reed Ulusal Askeri Tıp Merkezi'ne kaldırıldığı, ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) bu durumu beş gün gizlediği ve Biden'ın da ancak üçüncü gün haberdar edildiği belirtiliyor.

ABD Savunma Bakanı'nın hastaneye kaldırılmasına sebep olan sağlık sorununun ne olduğu veya bir noktada bilincini kaybedip kaybetmediği ise hâlâ bilinmiyor. Bu süreçte Austin'in hangi kararları aldığı veya hangi yetkilerini yardımcısı Kathleen Hicks'e devrettiği de meçhul.

Sorumluluğu kabul etti

BBC'nin ABD'deki ortağı CBS'e konuşan bir yetkili, Beyaz Saray'ın ABD Savunma Bakanı Austin'in yaşadığı komplikasyonlar nedeniyle hastaneye kaldırıldığından Perşembe gününe kadar haberdar edilmediğini söyledi. Austin ise "iletişim eksikliğinin" sorumluluğunu kabul etti. 

Austin yaptığı açıklamada, "Kamuoyunun uygun bir şekilde bilgilendirilmesini sağlayarak daha iyi bir iş çıkarabileceğimin farkındayım" dedi. "Bu benim tıbbi prosedürümdü" diyen Austin, açıklama konusundaki tüm sorumluluğu üstlendiğini sözlerine ekledi. 

Austin'in hâlâ hastanede olduğu düşünülüyor ancak AFP'nin aktardığına göre bir Savunma Bakanlığı Sözcüsü, Cuma günü tüm görevlerine yeniden başladığını söyledi. 

Cumhuriyetçiler tepkili

Savunma Bakanı Austin ile ABD Başkanı Biden'ın Cuma günü "sıcak bir sohbet" gerçekleştirdiği bildirilse de Cumhuriyetçiler durumdan endişeli olduklarını ifade etti. ABD ordusunun "başkomutan" sıfatını taşıyan Başkan Joe Biden'dan sonraki iki numarası olarak olası bir ulusal güvenlik krizine karşı her an hazır bulunması gereken Austin'in hastanede yattığını gizlemesi Cumhuriyetçilerin tepkisini çekti.

Cumhuriyetçi Senatör Tom Cotton yaptığı açıklamada, "Savunma Bakanı, en ağır kararların dakikalar içinde verilmesi gereken nükleer komuta zinciri de dahil olmak üzere, Başkan ile üniformalı ordu arasındaki komuta zincirinin kilit halkasıdır. Eğer bu rapor doğruysa, bu şok edici hatanın sonuçları olmalıdır" dedi. 

Savunma Bakanlığı ile ilgili haber yapan gazetecilerden oluşan Pentagon Basın Birliği de Cuma günü Pentagon'a gönderdiği bir mektupla şeffaflık eksikliğini eleştirdi.

Mektupta, "Orta Doğu'daki ABD askeri hizmet üyelerine yönelik tehditlerin arttığı ve ABD'nin İsrail ve Ukrayna'daki savaşlarda kilit ulusal güvenlik rolleri oynadığı bir dönemde, Amerikan halkının en üst düzey savunma liderinin sağlık durumu ve karar verme yeteneği hakkında bilgi sahibi olması özellikle kritik önem taşımaktadır" denildi.