Dünya

Af Örgütü: ABD, savaş suçlarına rağmen İsrail'e silah transferine devam ediyor

20 Ağustos 2024 08:47

Af Örgütü, hükümetlerin, Silah Ticareti Anlaşması kurallarına uymamasının yıkıcı can kayıplarına yol açtığını açıkladı. Örgüt tarafından yayınlanan raporda, ABD'nin savaş suçlarına rağmen İsrail'e silah transferi yaptığı vurgulandı. 

Uluslararası Af Örgütü, Silah Ticareti Anlaşması’na dair yazılı açıklama yaptı.

Anlaşmanın kabul edilmesinin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen, başta işgal altındaki Gazze Şeridi olmak üzere Filistin Toprakları, Sudan ve Myanmar gibi çatışma bölgelerinde yıkıcı can kayıplarına yol açan yasadışı silah transferleri yoluyla dünyanın en büyük silah ihracatçılarından bazılarının, Silah Ticareti Anlaşmasının kurallarını açıkça çiğnemeye devam ettiği belirtildi. 

Uluslararası insan hakları ve insancıl hukuk kuralları

Uluslararası Af Örgütü Askeri, Güvenlik ve Polis Teşkilatı Araştırmacısı Patrick Wilcken, “Silah Ticareti Anlaşması, konvansiyonel silah ve mühimmatın uluslararası ticaretini yönetmek üzere küresel standartlar belirleyen ilk sözleşme örneğidir. Silah transferinin yasallığı artık açıkça uluslararası insan hakları ve insancıl hukuk kurallarına bağlanmıştır” açıklamasında bulundu.

Wilcken, sözlerine şöyle devam etti:

“İlerleme kaydedilmiş olmasına rağmen, çok sayıda hükümet kuralları utanmazca çiğnemeye devam ediyor ve bu da çatışma bölgelerinde büyük can kayıplarına yol açıyor.

Taraf devletlerin yasal yükümlülüklerini yerine getirmelerinin ve soykırım, insanlığa karşı suçlar, savaş suçları için kullanılacağı bilinen ya da uluslararası insan hakları veya insancıl hukuka yönelik ciddi ihlalleri gerçekleştirecek ya da gerçekleştirme ihtimali olan ülkelere silah akışını yasaklayan Silah Ticareti Anlaşmasını tam olarak uygulamalarının zamanı gelmiştir.

Silah Ticareti Anlaşmasına taraf devletler ve imzacılar yükümlülüklerinden daha fazla kaçmayı göze alamazlar. Silah Ticareti Anlaşmasının yürürlüğe girişinin 10. yıldönümü yaklaşırken, devletler anlaşmaya sadık kalmalı ve insanların çektiği acıları bir an önce azaltmalıdır.”