Dünya

ABD’nin yeni başkan adayı Harris’in kampanyasında Z kuşağı rüzgârı: “kamala IS brat!”

İngiliz şarkıcı Charli XCX, kadın başkan adayının destekçileri arasında bir akım yarattı

25 Temmuz 2024 16:40

Selinay Bozkurt/ T24 Ankara

Başkan Joe Biden’ın yarıştan çekilmesinin ardından ABD’de 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerinde Demokratlar’ın olası adayı Kamala Harris, İngiliz şarkıcı Charli XCX‘in “brat” adlı yeni albümünü kampanyasında kullanmaya başladı. Z kuşağının büyük ilgisini çeken albüm “kamala IS brat!” ile Harris’in kampanyasına ilham oldu.

Sosyal paylaşım mecrası X’de yaptığı “kamala IS brat” paylaşımıyla Biden’ın yerine aday olan Harris’e desteğini gösteren İngiliz şarkıcı Charli XCX, kadın başkan adayının destekçileri arasında bir akım yarattı. 

Şarkıcı Charli XCX, söz konusu albümü hakkında “Biraz dağınık ve çokça partilemeyi seven ve belki salakça şeyler söyleyen, kendisi gibi hisseden ama sonrasında belki de dağıtan, ama partileyerek bunu aşan o kız gibi” demişti.

Harris, reklam ekibiyle Z kuşağını hedefledi

Joe Biden’ın adaylıktan çekilmesiyle partisinin yeni olası adayı olarak kampanyasını başlatan Harris, reklam ekibiyle Z kuşağını hedefledi. Özellikle TikTok’taki sosyal medya hesabının aktif bir şekilde kullanıldığı kampanyada Harris’in ekibinin seçtiği tema, Charli XCX’in geçen haziranda piyasaya çıkardığı “brat” isimli albümü oldu.

Limon yeşili bir arka plana yerleştirilmiş “brat” yazısıyla Z kuşağının ilgisini çeken albüm adeta bir kampanyaya dönüştü.

Limon yeşili üstüne pikselli ‘kamala hq’: “365 party’ kızları sandık başına gidecek”

Cumhuriyetçiler’in adayı Donald Trump’a karşı yarışa katılan Harris’in ekibi de yükselen akımları takip ederek aynı temayı sosyal medya hesaplarında “kamala hq” yazısıyla birlikte kullanmaya başladı.

“Demo(b)rat” ismini verdikleri temalı ürünlerin satışını yapan Demokratik Vali Teğmenleri Derneği ise kampanya hakkında kamuoyuna şu açıklamayı yaptı:

“ ‘365 party’ kızlarının tamamı demo(b)rat tişörtleriyle bu kasım ayında Kamala Harris ve Demokratları seçmek için sandık başına geçecek.”

Trump destekçileri dalga konusu oluyor

Harris, kampanyasında çoğunlukla rakibi Trump ve Başkan Yardımcısı adayı James David Vance’in cinsiyetçi açıklamalarını ve kürtaj yasağını eleştirmesiyle dikkat çekiyor. Ayrıca Trump destekçisi Heritage Foundation'ın hazırladığı “Project 2025” isimli proje de Harris’in eleştiri oklarının hedefinde. Proje, Amerika’nın “radikal solcular”ın etkilerinden kurtulması için muhafazakârların yeni bir yönetim gündemi ve bu gündemin taşınabilmesi için “doğru insan” ihtiyacı hakkında görüşler içeriyor.

Trump ve Vance’in konuşmaları da Harris’in kampanya ekibinin en çok kullandıkları konu başlıklarından. Trump’ın, Harris’in bir “savcı” ve kendisinin de “hüküm giymiş bir suçlu” olduğu ve bunun Demokratlar’ın kampanya unsuru olduğuna dair açıklaması, kampanya hesabında yer alan bir alay konusu.

Ayrıca, Vance’in yakın zamanda katıldığı bir programda Harris’e yönelik “çocuksuz bir kedi annesi” benzetmesi ve Amerika için doğrudan bir desteği olmadığına dair açıklamalarda bulunması da yeni bir alay konusu şeklinde değerlendirilmeye başlandı.