Dünya

ABD'nin Rusya'ya iade ettiği 'ölüm üüccarı', ilk kez basına konuştu: Hücremde Putin'in portesi vardı; mümkün olsa Ukrayna'da cepheye giderdim

12 Aralık 2022 08:42

T24 Dış Haberler

Rusya ile ABD arasında yapılan takas anlaşmasıyla geçen hafta serbest bırakılan Rus silah tüccarı Viktor Bout (55), ülkesine döndükten sonra basına verdiği ilk söyleşide Devlet Başkanı Vladimir Putin'i övdü ve Ukrayna'nın işgalini destekledi. 

Rusya devlet televizyon kanallarından RT'ye konuşan Bout, ABD'deki hapishane hücresinde Putin'in portresinin asılı olduğunu ifade etti. 

"Ölüm tüccarı" diye tanınan eski Sovyet hava kuvvetleri pilotu, "Rus olduğum ve Devlet Başkanımız Putin olduğu için gururluyum" dedi.

Bout, Rusya'ya dönüşünden bu yana kardan ve "özgürlük havasından" keyif aldığını belirtti. 

Bout, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını, "her yönüyle" desteklediğini belirtirken, "fırsatı olsa ve gerekli kabiliyetlere sahip olsa cepheye gitmek isteyeceğini" söyledi. Bout, işgal ile ilgili olarak, "neden bunu daha önce yapmadık?" diye sordu. 

20 yıldır kendisine yaptırım uygulandığını ve bu sebeple, "Batı'nın ilk mağdurlarından biri olduğunu" iddia eden Bout, "benim yaşadıklarım şimdi tüm ülkenin başına geliyor" ifadelerini kullandı. 

Bout, Abu Dabi'de tutuklu takasının gerçekleştiği havalimanındaki pistte Rusya'nın kendisi için ABD'ye takas ettiği basketbol yıldızı Brittney Griner'ın yanından geçerken atlete, "iyi şanslar" dileceğini ifade etti. 

RT için Bout'la söyleşiyi, "yasa dışı şekilde Rusya için ajanlık yaptığı" gerekçesiyle ABD'de kısa süre hapis yatan Maria Butina gerçekleştirdi. Butina, mevcut olarak Rusya'nın yasama organının alt meclisinde milletvekilliği yapıyor. 

55 yaşındaki Bout, başta Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) olmak üzere farklı örgütlere yasadışı şekilde silah sattığı ve ABD halkına tehdit oluşturduğu gerekçesiyle 2011'de 26 yıl hapis cezası almıştı. Bout, 2008'de Tayland polisiyle ABD istihbaratının ortak düzenlediği bir operasyonla yakalanmış ve 2010'da ABD'ye iade edilmişti.

Dünyanın en kötü ünlü silah kaçakçılarından olan Bout'un hayatı, Nicolas Cage'in başrolünü oynadığı 2005 tarihli, "Savaş Tanrısı" filmine esin kaynağı olmuştu.