Dünya

ABD'nin Orta Doğu'daki en yetkili isminden Trump'a Suriye tepkisi: IŞİD'in hâlâ liderleri, savaşçıları ve kaynakları var

CENTCOM Komutanı Votel: Devam eden askeri varlığımız hala gerekli

15 Şubat 2019 12:45

T24 Dış haberler

CENTCOM Komutanı Joseph Votel, Trump'ın Suriye'den çekilme kararını yanlış bulduğunu ve IŞİD'in "henüz yenilmekten uzak" olduğunu belirtti. 

ABD'nin Ortadoğu'daki en yüksek rütbeli generali olan Votel, CNN International'a açıklamalarda bulundu. Votel, ABD'nin Suriye'de desteklediği güçlerin henüz IŞİD ile tek başına mücadele etmeye hazır olmadığını söyledi. 

ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'de buluna ABD askerlerini geri çekme kararını değerlendiren Votel, "Bu benim tavsiyem değildi, benim vereceğim tavsiye bu yönde olmazdı" dedi ve ekledi: "IŞİD'in hâlâ liderleri var, hâlâ savaşçıları var, hâlâ yardımcıları var, hâlâ kaynakları var. Bu yüzden bu şebekenin peşinden gitmeye devam edebilmek için bizim askeri baskımız gerekli".

Votel,  Trump'ın IŞİD'i yendik açıklamalarını da eleştirdi. "Onları yendik diyebilmemiz için artık hiçbir tehdit teşkil etmiyor olmaları gerekiyor" ifadelerini kullanan Votel, durumun böyle olmadığını şu sözlerle belirtti: "Ben 'onları yendik' diyorsam bize veya müttefiklerimize hiçbir tehdit teşkil etmiyor olmaları lazım. Hâlâ güçlü bir ideolojileri var, insanları etkileri altına alabilirler".

CENTCOM komutanı Trump'ın Suriye'den çekilme kararını almadan önce kendisine fikrini sormadığını da belirtti. Trump'ın ani "Suriye'den çekiliyoruz açıklaması" Kongre üyelerini şaşırtmış ve Savunma Bakanı James Mattis'in istifasına neden olmuştu.

Votel, CNN International'a verdiği röportajda ayrıca SDG'nin IŞİD ile tek başına mücadele edemeyeceğini düşündüğünü ifade etti. Votel, "Hâlâ bizim yardımımıza ihtiyaçları var" dedi.