Dünya

ABD'nin Oklahoma eyaleti, 2024'e kadar neredeyse her ay bir kişi idam edecek

05 Temmuz 2022 08:05

T24 Dış Haberler

ABD'nin Oklahoma eyaleti, Ağustos ayında başlayarak 2024 yılına kadar neredeyse her ay bir mahkumu idam edecek. Kararın, idam karşıtı gruplar arasında öfke yaratması bekleniyor. 

Oklahoma'da mahkeme, cuma günü itiraz hakları dolan 6 mahkumun idam tarihlerini belirledi. İdamların ayda bir gerçekleşmesi bekleniyor. Eyaletteki idam cezaları, ölümcül doz ile yapılan bir idam girişiminin başarısız olmasıyla ilgili açılan dava nedeniyle 5 yıldır bekletiliyordu. 

Haziran ayında bir federal hakim, eyaletin üç ilaçlı ölümcül dozunun yasal olduğuna karar verdi. Kararın ardından eyaletin başsavcısı John O'Connor, 20'den fazla idamın planlanmasını istedi.

O'Connor, idam tarihi belirlenen mahkumlardan altısının katil olduğunu belirtti. Bu cinayetlerden en eskisi 1993, en yakın tarihte olanı ise 2003'te işlendi. 

Eyalet kayıtlarına göre Oklahoma'da 42 mahkum, idam için sıra bekliyor. 2021'de eyalette moratoryumdan sonra ilk idam gerçekleştirildi; ancak görgü tanıkları ölümcül dozun yine mahkumu hızlıca öldürmediğini ve titremeye başlayarak kusmasına sebep olduğunu aktarmıştı.