Dünya

ABD'nin Gazze'ye yardım iskelesi fırtına hasarının ardından yardım sevkiyatına yeniden başladı; İsrail saldırıları yardımların dağıtılmasını engelliyor

Dünya Gıda Programı (WFP) Başkanı Cindy McCain, "çalışanların güvenliğinden endişe ettiği" için iskeleden gıda dağıtımına "ara verildiğini" söyledi

10 Haziran 2024 12:53

T24 Dış Haberler

ABD'nin Gazze Şeridi'nde yardım iskelesinin fırtınadan gördüğü hasar nedeniyle deniz koridorunun askıya alınmasından iki hafta sonra yardımlar yeniden başladı. Ancak İsrail ordusunun saldırıları nedeniyle oluşan güvenlik endişeleri, yardımların dağıtılamamasına neden oldu. 

Dünya Gıda Programı (WFP) Başkanı Cindy McCain, "çalışanların güvenliğinden endişe ettiği" için iskeleden gıda dağıtımına "ara verildiğini" söyledi.

İsrail ordusunun Cumartesi günü düzenlediği operasyonda dört rehine serbest bırakılırken 274 Filistinli öldürüldü ve bir İsrailli komando hayatını kaybetti. McCain, WFP'nin Gazze'deki depolarından ikisinin de roketlendiğini ve bir çalışanın yaralandığını söyledi.

Onarılan iskele, 25 Mayıs'ta bir fırtına nedeniyle ciddi hasar gördükten sonra Cuma günü Gazze sahiline yeniden bağlanmıştı. İskele bundan önce sadece beş gün faaliyet göstermişti.

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAid), İsrail'in Aşdod limanında yapılan onarımın ardından geminin Gazze kıyılarına geri getirildiğini ve Cumartesi günü 492 ton gıdanın ABD donanmasına ait gemilerden indirildiğini açıkladı.

Bu, yardım görevlilerinin Gazze'ye yayılan kıtlığı kontrol altına almak için her gün ihtiyaç duyulduğunu söylediği miktarın 20'de biri olan yaklaşık 30 kamyon dolusu gıda anlamına geliyor.

Bir USAID sözcüsü, "USAid, insani yardım topluluğunun şu anda yürütmekte olduğu güvenlik incelemesinin tamamlanmasının ardından yardımın güvenli ve etkili bir şekilde yeniden hareket edebilmesini sağlamak için ABD hükümetindeki meslektaşlarımız ve sahadaki insani yardım ortaklarımızla yakın temas halinde olmaya devam ediyor" dedi.