Dünya

ABD'nin Gazze'deki yardım iskelesi, hava koşulları nedeniyle geçici olarak kaldırılacak

Deniz koşulları düzelene kadar iskelen muhtemelen İsrail'in Aşdod limanına taşınacak

16 Haziran 2024 08:33

T24 Dış Haberler

ABD ordusu, Gazze Şeridi açıklarındaki insanî yardım iskelesini beklenen deniz koşulları nedeniyle geçici olarak kaldırmaya hazırlanıyor. Gazze açıklarında yüzen ABD askeri iskelesi hafta sonu askıya alındıktan sonra bölgeye insani yardım götürmeye yeniden başlamıştı. Daha önce şiddetli fırtına nedeniyle iskele zarar gördüğü için tadilata alınmıştı. 

Adının açıklanmaması kaydıyla Reuters'a konuşan ABD'li yetkili, deniz koşulları düzelene kadar iskelenin muhtemelen İsrail'in Aşdod limanına taşınacağını söyledi.

ABD tarafından inşa edilen iskeleye yardımlar 17 Mayıs'ta ulaşmaya başladı ve BM, 28 Mayıs'ta ABD'nin onarımların yapılabilmesi için operasyonları askıya aldığını açıklamasından önce, yaklaşık 900 metrik tonluk 137 kamyon yardımı depolara taşıdığını söyledi.

Birlemiş Milletler Sözcü Yardımcısı Farhan Haq "Güvenlikten sorumlu meslektaşlarımız insani yardım çalışmaları için güvenli koşulların yeniden tesis edilebilmesini sağlamak üzere çalışmalarını sürdürüyorlar" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, mart ayında, 2,3 milyon nüfuslu Gazze'de kıtlık baş gösterirken yardım sevkiyatları için iskele kurma planını açıklamıştı. İskele, mayıs ayının sonlarında şiddetli fırtına nedeniyle parçalanmıştı. Aşdod Limanı'ndaki tadilat sürecinin ardından yeniden takılan iskele, bir kez daha hava şartları nedeniyle geçici olarak kullanım dışı kalmış oldu.