Dünya

ABD'nin Gazze açıklarında inşa ettiği iskele parçalandı

Tamirat bir haftadan fazla sürecek ve deniz koridorunun tam olarak faaliyete geçmesi çabalarını daha da geciktirecek

29 Mayıs 2024 09:24

T24 Dış Haberler

Pentagon, ABD ordusu tarafından Gazze'ye yardım ulaştırmak için inşa edilen geçici iskelenin şiddetli denizde parçalandığını ve hasar gördüğünü, bunun da savaştan zarar gören bölgeye insani yardım malzemeleri için bir deniz koridoru oluşturmaya yönelik Amerikan liderliğindeki çabaya büyük bir darbe vurduğunu söyledi.

Pentagon basın sekreter yardımcısı Sabrina Singh, Salı günü yaptığı açıklamada iskelenin "hasar gördüğünü ve iskelenin bazı bölümlerinin yeniden inşa edilmesi ve onarılması gerektiğini" söyledi.

Singh, iskelenin önümüzdeki 48 saat içinde Gazze sahilindeki yerinden kaldırılacağını ve ABD Merkez Komutanlığı'nın onarımları gerçekleştireceği İsrail'in Aşdod limanına götürüleceğini söyledi.

Tamirat bir haftadan fazla sürecek ve deniz koridorunun tam olarak faaliyete geçmesi çabalarını daha da geciktirecek.

Yetkililer, Gazze'ye yardım götürmek için dar bir geçit ve gemiyle taşınan malzemeleri bırakmak için daha geniş bir park alanından oluşan iskelenin bir kısmının Pazar günü koptuğunu söyledi. İskelenin tekrar kullanılabilmesi için park alanının geçide yeniden bağlanması gerekecek.

Maliyeti 320 milyon dolar olan iskele 17 Mayıs'ta faaliyete geçmişti. Denizdeki şiddet, deniz sevkiyatını bir hafta sonra 24 Mayıs'ta, iskelenin bir kısmının kopmasından iki gün önce durdurmak zorunda bıraktı. Sevkiyatların ne zaman yeniden başlayacağı belli değil.