Dünya

ABD'nin finanse ettiği Özgür Asya Radyosu, Hong Kong ofisini güvenlik endişesiyle kapattı

31 Mart 2024 08:33

T24 Dış Haberler

ABD tarafından finanse edilen Özgür Asya Radyosu (RFA), 23.madde olarak bilinen yeni bir ulusal güvenlik yasasının ardından personelinin güvenlik endişeleri nedeniyle Hong Kong bürosunu kapattı. 

Başkan Fang yaptığı açıklamada, "Hong Kong yetkililerinin, RFA'yı 'yabancı güç' olarak adlandırmak da dahil olmak üzere eylemleri, 23. Maddenin yürürlüğe girmesiyle güvenli bir şekilde faaliyet gösterme imkanlarımız hakkında ciddi soruları gündeme getiriyor" dedi. 

Yeni yasa, vatana ihanet, isyana teşvik, devlet sırları, casusluk ve dış müdahale gibi suçlar için birkaç yıldan ömür boyu hapis cezasına kadar daha sert cezalar getiriyor.

Hong Kong hükümeti Reuters'e e-postayla gönderdiği yanıtta, RFA'nın kararı hakkında yorum yapmayacağını ancak "tüm korku tellallığı ve iftira niteliğindeki açıklamaları kınadığını" söyledi. Raporda, "Hong Kong'u öne çıkarmak ve gazetecilerin yalnızca burada çalışırken endişe yaşayacağını, diğer ülkelerde ise bu endişeleri yaşamayacağını öne sürmek büyük ölçüde önyargılı olacaktır" diye ekledi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü şunları söyledi: "RFA'nın kararı, Hong Kong makamlarının medya özgürlüğüne yönelik devam eden baskısının sonucunu temsil etmektedir. İnsan hakları ve temel özgürlüklerin korunmasındaki gerileme ve Hong Kong'un özerkliğinin ulusal güvenlik yasası ve yakın zamanda kabul edilen 23. Madde mevzuatı kapsamında sistematik olarak ortadan kaldırılmasından derin endişe duymaya devam ediyoruz." 

Ocak ayında Hong Kong polisi RFA'yı sürgündeki bir aktivist olan Ted Hui ile yaptığı röportaj nedeniyle eleştirdi ve Hui'nin polisi karalaması için bir platform sağlamaması gerektiğini söyledi. Ardından Şubat ayında Hong Kong Güvenlik Bakanı Chris Tang, RFA'nın yeni mevzuatla ilgili haberlerinde alıntılanan bazı yorumların "sahte" ve "yanlış" olduğunu söyledi.

2020'de yürürlüğe giren yasadan bu yana, hükümeti eleştiren haberleriyle tanınan iki yerel haber kuruluşu, Apple Daily ve Stand News, Apple Daily'nin yayıncısı Jimmy Lai de dahil olmak üzere üst düzey yöneticilerinin tutuklanmasının ardından kapanmak zorunda kaldı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin hak ve özgürlüklere yönelik baskılar nedeniyle çok sayıda Hong Kong yetkilisine yeni vize kısıtlamaları getirmek için adımlar attığını söyledi. 

Hong Kong hükümeti yaptığı açıklamada, Hong Kong yetkililerine yaptırım uygulama tehdidinin Hong Kong'un ve Çin'in içişlerine "kaba bir şekilde müdahale" olduğunu söyledi.