Dünya

ABD'nin eski BM daimi temsilcisi Haley, İsrail'e gidip topçu mermisine "İşlerini bitirin" yazdı

Haley'nin Trump'ın başkan yardımcısı adayı olması ihtimali ABD basınında konuşuluyor

29 Mayıs 2024 08:32

T24 Dış Haberler

ABD'de Cumhuriyetçi Parti ön seçimlerinde Donald Trump'a yenilen eski Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi Nikki Haley, İsrail'e yaptığı ziyarette Gazze'ye atılmak üzere cepheye gönderilmeye hazırlanan topçu mermilerinin üzerine "İşlerini bitirin!" yazdı. 

Haley, ABD'de Gaziler Günü organizasyonu düzenlenirken İsrail'e kendi ve ülkesinin desteğini göstermek için İsrail'e gitti. Haley'ye İsrail'in Lübnan sınırına yaptığı ziyarette Başbakan Binyamin Netanyahu'nun partisinin "şahin" üyelerinden İsrail'in eski BM daimi temsilcisi Danny Danon eşlik etti.

Gezi sırasında gazetecilere yaptığı açıklamalarda Haley; bazı silahların gönderimini engellediği için ABD Başkanı Joe Biden'ı, Netanyahu hakkında tutuklama kararı çıkaran Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni ve İsrail'in soykırım yaptığı suçlamasını değerlendiren Uluslararası Adalet Divanı'nı hedef aldı. 

Haley, İsrail'in topçu mermilerinden birinin üstüne "İşlerini bitirin!" ve "Amerika İsrail'i seviyor" yazıp imzasını attı. 

Haley açıklaması sırasında, "Eğer İsrail ABD'nin düşmanlarıyla savaşıyorsa nasıl yardım etmeyiz" diye konuştu. 

İsrailli barış aktivisti Alon-Lee Green, Haley'nin uluslararası hukuka göre tanınmayan Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerini de ziyaret ettiğini ifade etti. 

Green, X platformu üzerinden yaptığı paylaşımda, "Değerli Amerikalılar, Nikki Haley bugün bizi ziyaret etti: Batı Şeria'daki yerleşimlere gitti ve sonra bir bombaya 'işlerini bitirin' diye imza attı. İğrenç. Onu geri alsanız olur mu? Bizde zaten bir tane (İtamar) Ben-Gvir (İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı) var ve sizin pis ölüm sözü öven siyasetçilerinize ihtiyacımız yok" yazdı. 

ABD medyası, Haley'nin Trump'ın başkan yardımcısı adayı olmak istediğine dair haberler yapmıştı.