Dünya

ABD'nin Batı Şeria'daki İsrail ordusu taburuna yaptırım uygulayacağı iddia edilmişti; Netanyahu, yaptırımı reddeceğini söyledi

ABD'nin yaptırım hamlesi, ihlallere karıştığı iddia edilen yabancı birliklere yardım yasağı kapsamına girecek

22 Nisan 2024 11:17

T24 Dış Haberler

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD'nin Batı Şeria'da insan hakları ihlalleri yaptığı iddiasıyla İsrail'in Netzah Yehuda taburunu hedef alacağı iddiaları üzerine herhangi bir yaptırımı reddetme sözü verdi. 

Daha önce Axios haber sitesi, ABD'nin, işgal altındaki Batı Şeria'da insan hakları ihlalleri yaptığı iddiasıyla İsrail'in Netzah Yehuda taburuna yardımı kesmeyi planladığını yazmıştı. İsrail Başbakanı Netanyahu, ordusuna yönelik herhangi bir yaptırımı reddetme sözü verdi.

BBC'nin aktardığına göre; ABD'nin yaptırım hamlesi, ihlallere karıştığı iddia edilen yabancı birliklere yardım yasağı kapsamına girecek.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, geçen hafta işgal altındaki Batı Şeria'da insan hakları ihlalleri yapıldığı iddiaları üzerine ABD'nin İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) birliklerine yaptığı askeri yardımın kesilebileceği yönündeki haberlerin sorulması üzerine "Tespitlerde bulundum; bunları önümüzdeki günlerde görmeyi bekleyebilirsiniz" demişti. 

İsrail'in başlıca müttefiki olan Washington daha önce hiçbir IDF birimine yaptığı yardımı askıya almamıştı.

İsrail ordusundan açıklama

İsrail ordusu Netzah Yehuda'nın uluslararası hukuka uygun olarak faaliyet gösterdiğini söyledi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre ordudan yapılan açıklamada "Tabura yönelik yaptırımlarla ilgili yayınların ardından IDF'nin konuyla ilgili bilgisi bulunmamaktadır. IDF her türlü olağandışı olayı pratik bir şekilde ve yasalara uygun olarak soruşturmak için çalışmaktadır ve çalışmaya devam edecektir" denildi. 

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant da ABD'ye Netzah Yehuda'ya yaptırım uygulama niyetini geri çekmesi çağrısında bulunarak dünyanın ABD ile İsrail arasındaki ilişkileri her zamankinden daha yakından izlediğini söyledi.

Ne olmuştu?

Axios'un konuyla ilgili bilgi sahibi üç ABD'li kaynağa dayandırdığı haberine göre Blinken'in birkaç gün içinde Netzah Yehuda'ya karşı önlemler alacağını açıklaması bekleniyordu.

Habere göre bu hamle, 80 yaşındaki Ömer Esad adlı Filistin asıllı Amerikalı bir adamın Ocak 2022'de Batı Şeria'da yapılan bir arama sırasında İsrail askerleri tarafından elleri ve ayakları bağlandıktan sonra hayatını kaybettiği olay da dâhil olmak üzere Batı Şeria'da yaşandığı iddia edilen hak ihlalleri üzerine yapılacak.

O dönemde ABD bu olayla ilgili olarak "kapsamlı bir cezai soruşturma ve tam hesap verebilirlik" çağrısında bulunmuştu.