Dünya

ABD'li yetkililer: Kim Jong-un, silah görüşmeleri için Rusya'da Putin'le bir araya gelecek

05 Eylül 2023 07:34

T24 Dış Haberler

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un bu ay Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmek üzere Rusya'ya gideceği ve Pyongyang'ın Ukrayna savaşında Moskova'ya silah sağlaması ihtimalini görüşecekleri belirtildi. 

The Guardian'a konuşan bir ABD'li yetkili, planlanan görüşmenin detaylarının hâlâ belli olmadığını, ancak iki liderin Kuzey Kore'ye yakınlığı nedeniyle Rus liman kenti Vladivostok'ta görüşmesinin yüksek ihtimal olduğunu ifade etti.

New York Times'ın ulaştığı askeri istihbarata göre Pyongyang'dan nadiren ayrılan Kim'in Rusya'nın Pasifik kıyısına zırhlı bir trenle seyahat etmesi planlanıyor. 

İki liderin de ziyaret edeceği açıklanan Doğu Ekonomik Forumu, Vladivostok'taki Uzak Doğu Federal Üniversitesi'nde 10-13 Eylül arasında yapılacak. Kim, Rusya donanmasının Pasifik filosunun bulunduğu 33 Numaralı Liman'ı da ziyaret etmeyi planlıyor. 

İlk kez 2019'da bir araya gelen Putin ve Kim, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle giderek daha da izole edildiği bir dönemde daha yakın askeri ve ekonomik işbirliği hedefliyor. 

New York Times'a konuşan yetkililere göre Putin, Kim'den topçu mermisi ve anti-tank füzesi almaya çalışacak. 

Kim'in ise Kuzey Kore'de gıda kıtlığı yaşandığı bir dönemde Rusya'dan gıda yardım almaya çalışacağı ifade edildi. 

ABD Ulusal Güvenlik Sözcüsü Adrienne Watson, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Şoygu'nun kısa süre önce Ukrayna'daki savaşta kullanmak üzere cephanelik almaya Kuzey Kore'ye gittiğini belirtti.