Ekonomi

ABD'li Wells Fargo'dan TCMB'ye enflasyon uyarısı

09 Ekim 2024 17:29

T24 Ekonomi

Wells Fargo, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmesinde, TCMB'nin enflasyonla mücadele konusunda temkinli davranışını sürdürmesi gerektiğine dikkat çekerken, TL'nin yıl sonunda beklenen değer kaybını yaşamayacağını söyledi.

Yabancı kurumların TCMB ve Türkiye’nin ekonomi politikası hakkında yorumları sürerken, Türkiye ekonomisine yönelik genellikle akıntının tersine yorumlarda bulunan Wells Fargo, TL'nin yıl sonunda beklenen değer kaybını yaşamayacağını ve TCMB'nin enflasyonla mücadele konusunda temkinli davranışını sürdürmesi gerektiğini söyledi.

Çoğu sektör profesyoneline göre, Mehmet Şimşek ve Fatih Karahan yönetimindeki Türkiye ekonomisinin uygulamaya koyduğu politikalarla yapmaya çalıştığı ve şimdiye kadar kısmen başardığı yegane şey, kritik üç gereksinimin Türkiye’de tekrar sağlandığını finans çevrelerine anlatmak; bağımsızlık, güvenilirlik ve şeffaflık. Nitekim bu çevrelere akademik anlamda katkılar sunan Steve Hanke, CNBC-e’den Safa Gümüş’e yolladığı e-posta’da “Türkiye bir dezenflasyon sürecinde ve bu istikrarlı” yanıtını verdi.

TCMB ve Türkiye’nin ekonomi politikası hakkına yorumda bulunan yabancı kurumlardan en radikal ve piyasa konsensüsüne ters yönde bulunan görüş, Wells Fargo’ya ait.

Wells Fargo'dda Brendan McKenna, CNBC-e’ye yolladığı e-posta değerlendirmesinde TCMB’nin kazandığı güvenilirliğe işaret ederek yıl sonunda dolar/TL’nin 34,50 TL seviyesinde konumlanmasını öngördüklerini söyledi. Tecrübeli stratejist yaptığı değerlendirmede TL’nin beklenenin aksine değer kaybetmeyeceğini “Merkez Bankası döviz rezervlerini yavaş yavaş artırıyor ve bu durum TL’ye destek sağlayabilecek bir güven ortamı yaratıyor” ifadeleriyle açıkladı.

McKenna, “Türk Lirası’nın vadeli işlemlere kıyasla daha iyi performans göstereceğine inanmaya devam ediyorum. Seçimlerden bu yana Türkiye'ye yönelik yabancı yatırımcıların olumlu tutumu belirgin şekilde arttı ve sermaye akışları Türkiye'ye yöneliyor. Merkez Bankası döviz rezervlerini yavaş yavaş artırıyor ve bu durum TL’ye destek sağlayabilecek bir güven ortamı yaratıyor. 2024 yıl sonu USD/TRY tahminimiz 34.50 TL seviyesindedir" dedi. 

8 Ekim itibarıyla Ocak 2025 dolar/TL vadelileri 38,62, Haziran 2025 vadelileri ise 43,95 seviyesinde bulunuyor. Vadeliler açık bir şekilde TL’de gelecek sene içerisinde yüzde 20’den fazla bir değer kaybı öngörüyor.

McKenna’ya göre ekonomi yönetimi ortodoks temellere dayanan şeffaf politikalarını sürdürürse, Türkiye’ye yönelik doğrudan yatırımlar artabilir.

 McKenna, “Para politikası kararları enflasyonu hedefe indirme amacıyla alınmaya devam ederse, uzun vadede sermaye akışlarının Türkiye’ye yönelmeye devam edeceğini düşünüyorum. Türkiye büyük ve çeşitlendirilmiş bir ekonomi ve eğer politika şeffaf ve ortodoks bir çizgide kalırsa, yatırımlar da bu doğrultuda artmaya devam edecektir" diye konuştu.