Dünya

ABD'li Senatör Cardin: Türk yetkililer, bana İsveç'in NATO üyeliğinin ekim başında TBMM'den geçeceğini söyledi

28 Eylül 2023 22:08

T24 Dış Haberler

Hakkındaki yozlaşma iddiaları hakkında işleyen yargı süreci nedeniyle geçici olarak görevinden istifa eden Senatör Bob Menendez'den ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı'nı devralan Senatör Ben Cardin, Türk yetkililerin kendisine İsveç'in NATO üyeliğinin ekim ayında TBMM'den geçirileceğini söylediğini ifade etti.

Cardin, çarşamba günü düzenlenen NATO Daimi Temsilcileri toplantısında İsveç'in NATO üyeliğini Türk yetkililerle ele aldığını belirtti.

Reuters'ın aktardığına göre Cardin, "Üyeliğin gelecek ayın ilk bölümünde hallolacağını söylüyorlar. Bu doğruysa en azından NATO sorunu çözülmüş olacak. Ancak gelecekte NATO genişlemesinin yanı sıra ele almamız gereken başka konular da var" demişti. 

Cardin, ayrıca Türkiye'yle Lockheed Martin'in yaptığı 20 milyar dolarlık F-16 savaş uçağı anlaşmasına da "bakacağını" söyledi. 

Göreve gelmesinden bir gün sonra gazetecilere yaptığı açıklamada Cardin, "Bu konuların birçoğunu yönetimle konuşmam gerek, çünkü tek bir başlığın olduğu konulardan söz etmiyoruz, bunu anlamam lazım" dedi. 

Komitenin eski başkanı Menendez, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya üyeliğini engellemesini, iktidarın "insan hakları sicilini" ve Yunanistan'ın üzerinde yapıldığını iddia ettiği uçuşları gerekçe göstererek Türkiye'nin F-16 satışına karşı çıkıyordu. Menendez, eşiyle birlikte yüklü miktarda altın ve para karşılığında güçlü pozisyonunu suistimal ederek, gizlice bazı iş insanları ve Mısır hükümeti çıkarına faaliyetlerde bulunmak ile suçlandıktan sonra Senato kuralları nedeniyle geçici olarak istifa etti. 

Washington sıklıkla İsveç'in NATO üyeliğine izin verilmesiyle F-16 satışının ayrı konular olduğunu sıkça dile getirse de, birçok Kongre üyesinin kararlarını İsveç'in katılım protokollerinin TBMM'den  geçmesinden sonra vereceği belirtiliyor. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 10 Eylül'de G20 Zirvesi'nde bu ifadelere tepki göstererek, "Maalesef işi alıyorlar, götürüyorlar İsveç de İsveç diyorlar. Bu şekilde yaklaşım bizi üzmektedir. Böyle dendiği zaman benim vereceğim bir cevap var. Siz her şeyi ‘kongre, kongre’ diyorsunuz. Benim de kongrem var, benim kongrem TBMM" ifadelerini kullanmıştı.