Dünya

ABD'li Müslüman Kongre üyeleri İsrail'e alınmayacak

Trump "almayın" dedi, İsrail almadı, ABD'nin Kudüs Büyükelçisi destek verdi

15 Ağustos 2019 20:05

T24 Dış Haberler

İsrail, boykota destek verdikleri gerekçesiyle ABD’li Müslüman Kongre üyeleri Rashida Tlaib ve Ilhan Omar'ın ülkeye girişine izin vermedi. Batı Şeria ve Doğu Kudüs'e de gitmeyi planlayan Demokrat Kongre üyelerinin İsrail’e alınmaması kararına ABD’nin Kudüs Büyükelçisi David M. Friedman da destek verdi. ABD Başkanı Donald Trump da sık sık eleştirdiği Kongre üyelerinin İsrail’e alınmaması çağrısında bulunmuştu.

İsrail İçişleri Bakanlığı'ndan Boykot, Tecrit, ve Yaptırımlar Hareketi'ni destekleyen ve İsrail’in Filistin politikalarına dair sık sık eleştirilerde bulunan Tlaib ile Omar’ın ülkeye girişlerine dair yapılan açıklamada, "İsrail devletine zarar vermek isteyenlere ülkeye giriş izni verilmesi düşünülemez" dendi.

Tlaib ile Omar’ın Kudüs'ü de kapsayacak gezilerine pazar günü başlaması bekleniyordu. Rashida Tlaib, ziyaretini iki gün daha uzatacak ve bir Filistin köyünde yaşayan babaannesini de ziyaret edecekti.

Daha önce Somali doğumlu Omar’a “Evine dönme çağrısı” da yapan Trump, bugün Twitter’dan yaptığı paylaşımda Kongre üyelerinin ziyaretine izin verilmesinin ‘büyük bir zayıflık işareti’ olacağını savunmuş ve "İsrail'den, tüm Yahudilerden nefret ediyorlar. Onların düşüncelerini değiştirecek hiçbir şey söylenemez ya da yapılamaz" demişti.

İsrail'in ABD Büyükelçisi Ron Dermer daha önce Kongre üyelerinin ülkelerini ziyaretine izin vereceklerini söylese de ABD’nin Kudüs Büyükelçisi Friedman kararın ardından yaptığı paylaşımda İsrail yönetiminin arkasında olduğunu beyan etti. Friedman, “ABD, İsrail hükümetinin Tlaib/Omar delegasyonunun ülkeye girişini engelleme kararını destekliyor ve saygı duyuyor” ifadesini kullandı.