Dünya

ABD’li eski diplomat Henry Kissinger, Çin Savunma Bakanı ile Pekin'de sürpriz görüşme gerçekleştirdi

Ziyaret, Kissinger'ın 52 yıl önce Çin'e yaptığı gizli ziyaretin yıldönümünde gerçekleşti

18 Temmuz 2023 15:44

T24 Dış Haberler

ABD'li ünlü diplomat Henry Kissinger, sürpriz bir ziyaretle Pekin’de Çin Savunma Bakanı Li Shangfu ile bir araya geldi. Çin Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Kissinger’ın, Çin’in dostu olduğunu söylediği ve ABD ile Çin arasındaki “dostane iletişimin, ABD’deki bazı kişilerin Çin’i yarı yolda bırakmış olması nedeniyle yok edildiği” belirtildi.

Savunma Bakanlığı açıklamasında ayrıca Kissinger’ın, "Ne ABD ne de Çin diğerine düşman gibi davranmayı göze alabilir. Eğer iki ülke savaşa girerse, bu iki halk için hiçbir anlamlı sonuç doğurmayacaktır" dediği aktarıldı.

100 yaşına dayanan deneyimli diplomatının sürpriz ziyareti, ABD'nin iklim elçisi ve eski Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, iki ülkenin iklim kriziyle mücadelede nasıl işbirliği yapabileceğini görüşmek üzere Çinli yetkililerle bir araya gelmek üzere Pekin'de bulunduğu sırada gerçekleşti.

Kerry, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in haziran ayında uzun zamandır beklenen ziyaretini tamamlamasının ardından bu yaz Çin'e giden üst düzey ABD'li yetkililerin sonuncusuydu. Çin’i Kerry’den önce, ay başında Hazine Bakanı Janet Yellen da ziyaret etmiş, görüşmelerin verimli geçtiğini ve iki ülke ilişkilerinin “daha sağlam temellere oturmasına” yardımcı olduğunu söylemişti.

Kissinger, 52 yıl önceki gizli ziyaretin yıldönümü olan ayda tekrar Pekin'de

The Guardian’ın haberine göre, Kissinger'ın kamuoyuna duyurulmayan ziyareti, resmi toplantı listesinin dışında yer alıyor. Deneyimli diplomatın 9 Temmuz 1971'de Pekin'e yaptığı ve dönemin ABD Başkanı Richard Nixon'a ABD ile Çin arasındaki ilişkileri normalleştirme yolunu açan gizli ziyaretinin üzerinden 52 yıl geçti. Ziyaretin bu tarihi günün yıl dönümüyle aynı ayda, bundan sadece birkaç gün sonra gelmiş olması dikkati çekti.

Çin'in dostu Kissinger

Yarım asırdan fazla bir süre geçmesine rağmen Kissinger, Pekin'deki pek çok kişi tarafından hâlâ, "Çin'in dostu" olarak görülüyor. Mayıs'ta devlet gazetesi Global Times, Kissinger'ın "keskin" zekasını övmüştü. Kissinger, 1973-1977 arasında ABD Dışişleri Bakanlığı ve 1969-1975 arasında Ulusal Güvenlik Danışmanlığı görevlerinde bulunmuştu.

Çin Savunma Bakanlığı, Rusya'nın ana silah ihracatçısından savaş uçağı satın almasıyla ilgili 2018'den bu yana ABD yaptırımlarına maruz kalıyor ve Pekin, Washington ile askerler arası diyalogları yeniden açmayı reddetme nedeni olarak ABD yaptırımlarını gösteriyor. Geçtiğimiz ay Çin Savunma Bakanı, Singapur'daki Shangri-La Diyaloğu'nda ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin ile görüşmeyi reddetmişti.