Dünya

ABD'li 47 Kongre üyesinden Erdoğan'ın "Hamas terör örgütü değildir" sözleri sonrası Blinken'a mektup: Türkiye'ye karşı harekete geçin

İmzacılar arasında Türk Dostluk Grubu üyelerinin imzaları da bulunuyor

28 Ekim 2023 12:40

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Hamas terör örgütü değil, kurtuluş ve mücahitler grubudur" sözlerinin ardından ABD'de 47 Kongre üyesi Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a "Türkiye'ye karşı harekete geçin" diyen bir mektup gönderdi. İmzacılar arasında Türk Dostluk Grubu üyelerinin imzaları da bulunuyor. 

Habertürk'ün ABD Temsilcisi Ali Çınar'ın sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşıma göre; ABD'de 47 Kongre üyesi tarafından ABD Dışişleri Bakanı Blinken'e hitaben kaleme alınan mektupta, Türkiye'nin Hamas'ın operasyonlarını desteklediği ve kolaylaştırmada rolü olduğu ileri sürülerek "Türkiye Cumhuriyeti'ni sorumlu tutmak için kararlı bir şekilde harekete geçmenizi şiddetle tavsiye etmek için yazıyoruz" ifadeleri kullanıldı. 

ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail'e verdiği desteği "alkışladıklarını" dile getiren Kongre üyeleri, "ABD hükümeti, Hamas'ın İsrail'e karşı acımasız terör eylemleri gerçekleştirmesini sağlayan Türkiye ile Hamas arasındaki siyasi, lojistik ve mali bağlantıları kesmek için diplomatik ve ulusal güvenlik araçlarının tamamını kullanmaya çağırıyoruz. Bu doğrultuda, Türkiye'den Hamas'a karşı derhal ve hiçbir tereddüde yer bırakmayacak şekilde harekete geçmenizi talep etmenizi istiyoruz" dedi. 

Mektupta, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas lideri İsmail Haniye ile yaptığı görüşmeye de atıfta bulunuldu. Kongre üyeleri, "Erdoğan sürekli olarak antisemitist söylemler benimsiyor" ifadelerini kullandı. 

Kongre üyelerinden Türkiye için talepler

Kongre üyeleri, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Türk hükümetinden aşağıdakileri taleplerde bulunmasını talep etti: 

- Hamas'ı resmen bir terör örgütü olarak tanıması;
- Hamas'ın İstanbul'daki ofisinin ve Türkiye'de faaliyet gösteren tüm bağlı kuruluşlarının kapatılması; 
- Türkiye'deki tüm Hamas yetkililerinin Türk vatandaşlıklarının iptal edilmesi ve Türkiye pasaportlarına el konulması;
- Herhangi bir Türk bankasının Hamas'ın finans işlerine karışıp karışmadığının araştırılması, bu tür bir soruşturmanın bulgularının ABD Dışişleri Bakanlığı'na rapor edilmesi ve söz konusu bankalara yaptırım uygulanması;
- Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail'e düzenlediği saldırıda herhangi bir Türk yetkilinin dahli olup olmadığının araştırılması ve eğer varsa bulguların ABD Dışişleri Bakanlığı'na rapor edilmesi. 

Kirby: Erdoğan kendi adına konuşsun

Voice of America'nın aktardığına göre gazeteci Patsy Widakuswara'ya konuşan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Hamas terör örgütü değildir" sözleri üzerine "Biz Hamas'ın terör örgütü olduğuna inanıyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer liderler kendi adlarına konuşsun" dedi. 

Kirby şu ifadeleri kullandı: 

"Hamas'ın terör örgütü olduğuna inanıyoruz. Tahran'daki rejim tarafından fonlanan, kaynak ve olanak sağlayan bir terör örgütü. İsrail'in 7 Ekim'de işlenen tarihi terör saldırılarının ardından kendi halkına yönelik tehdidi hedef alma hakkı ve sorumluluğu olduğuna inanıyoruz. İzin verirseniz, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer yabancı liderler kendi adına konuşsunlar. Başkan Biden Başkomutan ve ABD Başkanı olarak Hamas'ın İsrail halkına yönelik oluşturduğu tehdit konusunda oldukça net konuştu"

ABD Başkanı Biden'ın Filistin davasını da desteklediğini vurgulayan Kirby, "Bu nedenle İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki potansiyel normalleşme anlaşmasından vazgeçmiyor ve iki devletlik çözüme yönelik ilerleme görmek istiyor" diye konuştu. 

Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin bu haftaki grup toplantısında "Son yaptıkları toplantıda bir araya gelip tüm batı Hamas'ı bir terör örgütü olarak görüyor. İsrail sen bir örgüt olabilirsin çünkü bu batının sana borcu çok ama Türkiye'nin sana borcu yok. Hamas bir terör örgütü değil toprağını koruma mücadelesi veren bir kurtuluş ve mücahitler grubudur" demişti. 

İsrail tepki göstermişti

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Haiat, X hesabından yaptığı açıklamada "Hamas bebekleri, çocukları, kadınları, yaşlıları vahşice ve kasıtlı olarak katleden, sivilleri rehin alan, kendi halkını canlı kalkan olarak kullanan, IŞİD'den daha beter alçak bir terör örgütüdür. Türkiye Cumhurbaşkanı'nın terör örgütünü savunma girişimi ve kışkırtıcı sözleri bile tüm dünyanın gördüğü vahşet ve kesin gerçeği değiştirmeyecektir: Hamas eşittir IŞİD" demişti.