Dünya

ABD, Kuzey Kore'nin Rusya'ya silah tedarikinin 'bedelini ödeyeceğini' söyledi

06 Eylül 2023 10:43

T24 Dış Haberler

ABD yaptığı açıklamada, Rusya ile Kuzey Kore arasındaki silah müzakerelerinin aktif olarak ilerlediğini söylerken, lider Kim Jong Un'u, ülkesinin Rusya'ya Ukrayna'da kullanılacak silah sağlamanın bedelini ödeyeceği konusunda uyardı.

ABD ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, Beyaz Saray'da gazetecilere verdiği demeçte, Rusya'ya silah sağlanmasının "Kuzey Kore'ye pek iyi yansımayacağını ve bunun uluslararası toplumda bedelini ödeyeceklerini" söyledi.

Sullivan, Kim'in silahlarla ilgili tartışmaların lider düzeyinde ve "hatta şahsen" de devam etmesini beklediğini söyledi. 

Sullivan, "Rusya'nın savunma sanayii üssünü sıkıştırmaya devam ettik ve Moskova artık mühimmat gibi için bulabilecekleri her kaynağı arıyor" dedi. 

"Kuzey Kore'ye, Rusya'ya Ukraynalıların ölümüyle sonuçlanacak silah sağlamama yönündeki kamuya açık taahhütlerine uyması yönünde çağrıda bulunmaya devam edeceğiz" 

Pazartesi günü, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson, Kim ve Putin'in buluşmayı planlayabileceklerini söyledi. New York Times, adı açıklanmayan ABD'li ve müttefik yetkililerin, Kim'in Putin'le görüşmek üzere önümüzdeki hafta en kısa sürede Rusya'ya gitmeyi planladıklarını aktardı.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, görüşmelerin doğruluğu yönündeki sorulara yanıt vermedi. 

Kasım ayında Kuzey Kore savunma bakanlığından bir yetkili, Pyongyang'ın "Rusya ile hiçbir zaman 'silah ticareti' yapmadığını" ve "gelecekte de böyle bir planı olmadığını" söyledi.