Dünya

ABD, İsrail ordusunun Batı Şeria'daki taburunu hak ihlalleriyle ilgili soruşturmamaya ve yaptırım uygulamamaya karar verdi

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington kararını İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile yaptığı görüşmede aktardı

10 Ağustos 2024 15:03

T24 Dış Haberler

ABD, İsrail ordusunun Netzah Yehuda taburunun işgal altındaki Batı Şeria'daki hak ihlallerine ilişkin soruşturmayı sonlandırmaya karar verdi ve Washington'ın tabura yaptırım uygulamayacağı öğrenildi. 

Axios'un ABD'li ve İsrailli iki üst düzey yetkiliye dayandırdığı haberine göre; Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington kararını İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile yaptığı görüşmede aktardı. 

ABD'nin, Gazze'deki savaş başlamadan önce Batı Şeria'daki Filistinlilere karşı ağır insan hakları ihlallerinde bulunduğu iddiaları üzerine nisan ayında Netzah Yehuda'ya karşı harekete geçmeyi planladığına dair haberler çıkmıştı. 

Batı Şeria'daki taburun "kötü ünü" nereden geliyor?

Büyük ölçüde aşırı milliyetçilerden oluşan tabur, geçmişte aşırı sağcılık ve Filistinlilere yönelik şiddetle bağlantılı birçok tartışmanın merkezinde yer almıştı. 78 yaşındaki Filistin asıllı Amerikalı Omar As'ad'ın 2022 yılında taburdaki askerler tarafından gözaltına alındıktan, kelepçelendikten, gözleri bağlandıktan ve daha sonra neredeyse dondurucu koşullarda terk edildikten sonra hayatını kaybetmesi de bunlardan biriydi.

Bu olayın ve Filistinlilerin tabur askerleri tarafından kötü muameleye maruz bırakıldığına dair diğer raporların ardından IDF, taburu Aralık 2022'de Batı Şeria dışına taşımaya karar vermişti. Ancak tabur içinde Filistinlilere karşı tekrarlanan kötü muamele olaylarından belirli askerlerin sorumlu tutulması için hiçbir adım atılmadı. ABD'li bir yetkili, nisan ayında, İsrailli yayın organı The Times of Israel'e verdiği demeçte, birliğe yaptırım uygulanmasının düşünülmesinin "eşi benzeri görülmemiş bir karar" olduğunu açıklamıştı. 

Nisan ayında ayrı ayrı görüşmeler yapıldı

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, nisan ayında yaptığı açıklamada, "İsrail'in ağır insan hakları ihlalleri gerçekleştiren bireylere ya da güvenlik gücü birimlerine askeri yardım sağlanmasını yasaklayan bir dizi ABD yasasını ihlal ettiği yönündeki suçlamalarla ilgili tespitler yaptığını" söylemişti. ABD Senatörü Patrick Leahy tarafından 1990'ların sonunda kaleme alınan Leahy Yasaları, ağır insan hakları ihlalleri gerçekleştiren ve adalet önüne çıkarılmayan bireylere ya da güvenlik gücü birimlerine askerî yardım sağlanmasını yasaklıyor.

Birime yaptırım uygulama planı İsrail yönetimi tarafından şiddetle kınanmış ve Başbakan Binyamin Netanyahu, Gallant ve hükümetteki diğer bakanlar ABD'ye yaptırımlara devam etmemesi çağrısında bulunmuştu. Aralarında Gallant ve dönemin Savaş Kabinesi Bakanı Benny Gantz'ın da bulunduğu İsrailli yetkililer, Washington'un yaptırımlara devam etmesini engellemek amacıyla Blinken ile ayrı ayrı görüşmeler yapmıştı. 

ABD Dışişleri Bakanı Blinken da nisan ayında Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson'a gönderdiği mektupta, yönetimin İsrail tarafından sağlanan yeni bilgileri gözden geçirirken yaptırımları erteleyeceğini söylemişti.