Dünya

ABD, İsrail'i Gazze operasyonunda "strateji değişimine" zorluyor: Yüksek yoğunluklu operasyonlar yerine istihbarat odaklı baskınlar

ABD haftalardır 19 bin kişinin öldüğü Gazze'nin 2,3 milyonluk nüfusunu koruması için baskı altında

15 Aralık 2023 10:44

T24 Dış Haberler

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullian ve ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile İsrail'in Gazze'deki yüksek yoğunluklu operasyonlarını azaltması gerektiğini görüştüğü öğrenildi. 

Üst düzey bir ABD'li yetkilinin ABD merkezli The New York Times'a verdiği bilgiye göre; Sullivan ve Biden stratejide bir değişime odaklanılması gerektiğinin altını çizdi. ABD haftalardır 19 bin kişinin öldüğü Gazze'nin 2,3 milyonluk nüfusunu korumak için daha fazlasını yapması için baskı altında. 

Düşük yoğunluklu operasyonlara olası bir geçiş tartışılıyor

Sullivan İsrail'in Kanal 12 televizyonuna verdiği demeçte Netanyahu ile İsrail'in operasyonlarda daha hassas ve hedefe yönelik bir aşamaya geçmesi konusunda "yapıcı" görüşmeler yaptığını söyledi. Beyaz Saray sözcüsü John Kirby de olağan basın brifinginde gazetecilere Sullivan'ın "yakın gelecekte" daha düşük yoğunluklu operasyonlara olası bir geçişi tartıştığını söyledi.

İstihbarat odaklı baskınlar ve yüksek hedefli değerler

ABD'li bir yetkili, Perşembe günü gazetecilere yaptığı açıklamada bu değişikliğin "yüksek tempolu ve yoğunluklu temizleme operasyonlarından", daha istihbarat odaklı baskınlar ve daha "dar, cerrahi askeri hedefler" ile yüksek değerli hedeflere daha düşük yoğunluklu bir odaklanmaya geçişi içerebileceğini söyledi.

Gazze'nin nasıl yönetileceğine dair görüşmeler sürüyor

Böyle bir değişimin uzun vadeli bir çaba için önemli bir dönüm noktası olacağını belirten yetkili, İsrail, Filistin Yönetimi ve bölgedeki diğer ülkelerle Gazze'nin gelecekte nasıl yönetileceğine dair görüşmelerin sürdüğünü de sözlerine ekledi.

Ancak bu değişime ilişkin ayrıntı ya da bir zaman çizelgesi açıklanmadı. Öte yandan ABD'nin strateji değişiminin yıl sonuna kadar gerçekleşmesini istediği öğrenildi. 

İsrail-Hamas savaşı 2 aydan uzun süredir devam ediyor ve İsrail, dün 40 kilometre uzunluğunda bir alanı vurarak çok sayıda Filistinlinin ölmesine ya da yaralanmasına yol açtı. 

Biden, Perşembe günü İsrail'i Gazze'ye yönelik saldırılarında "daha dikkatli olmaya" ve sivillerin hayatını kurtarmaya odaklanmaya çağırırken, İsrail'in Filistin bölgesini "ayrım gözetmeksizin" bombalaması nedeniyle desteğini kaybetmeye başladığı uyarısında bulunmuştu. 

Sullivan da bu hafta Wall Street Journal'da katıldığı bir etkinlikte İsrail ziyareti sırasında çatışmayı azaltmanın yollarını ve İsrail'in savaş takvimini görüşeceğini söylemişti.