Dünya

ABD, İran’ın petrol tankerlerine el koyma girişimini engellediğini açıkladı

06 Temmuz 2023 09:05

T24 Dış Haberler

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) yaptığı açıklamada, çarşamba günü Umman kıyısı yakınlarında İran savaş gemilerinin iki petrol tankerine el koymasını engellediğini bildirdi.

Açıklamada, olayların birinde bir İran gemisinin tankere doğru ateş açtığı belirtilirken, iki olayın da uluslararası sularda meydana geldiği iddia edildi.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, Türkiye saatiyle gece yarısı meydana gelen olaylarda İran donanmasına ait bir geminin Umman Körfezi’nde Marshall Adaları bandıralı TRF Moss adlı petrol tankerine yaklaştığı, ABD Donanması’na ait güdümlü füze destroyeri USS McFaul gemisinin müdahale etmesiyle İran gemisinin ayrıldığı bildirildi. Bundan üç saat kadar sonra ise ABD Donanması’nın Bahama bandıralı Richmond Voyager adlı petrol tankerinin körfeze doğru seyahati sırasında yardım talebinde bulunması üzerine gemiye doğru hareket ettiği, ABD destroyeri olay yerine varmadan önce İran tarafının tankere yönelik hafif silahlarla ateş açarak tacizde bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, İran’ın 2021'den bu yana 20’ye yakın uluslararası bayraklı ticari gemiyi taciz ettiği, saldırdığı ya da gemilere el koyduğu ifade edildi.