Gündem

ABD, Irak ve Suriye’de güçlerini takviye ediyor: Askerler, 7 yıl sonra yeniden Kerkük’te

İran İsrail’e saldırı için hazırlık yaparken, iki ülkeye asker ve silah sevkiyatı arttı

ABD askeri Kerkük

04 Ağustos 2024 17:20

Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye’nin öldürülmesi sonrası İran’ın İsrail’e yönelik kapsamlı saldırı başlatacağı endişesini taşıyan ABD yönetimi, bölgedeki güçlerine yönelik saldırı ihtimaline karşı Irak ve Suriye’deki güçlerini takviye etti. İki ülkedeki ABD üsleri ve konuşlu alanlara silah ve asker sevkiyatı iki katına çıkarıldı. Sevkiyat kapsamında ABD 7 yıl sonra Kerkük’e yeniden asker konuşlandırdı.

Haniye suikastı sonrası İran’ın İsrail’e nasıl bir karşılık vereceği merakla beklenirken Ortadoğu’daki birçok ülkede savaş endişesi yaşanıyor. Savaşın nasıl gelişeceği ve boyutlarına yönelik tartışmalar sürerken İsrail olası bir İran saldırısına karşı yüksek alarma geçti. Bölgedeki kaynaklara göre İran, önce İsrail'in merkezindeki askeri hedefleri vuracak.  İran kaynaklı Kayhan gazetesi, İran ve müttefiklerinin Tel Aviv, Hayfa kentleri ile İsrail’in savaş kabinesini hedef alacağını ileri sürdü.

İran ve bağlı güçlerin İsrail’in yan ısıra Ortadoğu ülkelerindeki ABD güçlerini de hedef alması ihtimaline karşı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alınmaya başladı. Saldırıların merkezinde yer alması beklenen Irak ve Suriye’de silah ve asker takviyesi yapıldı.

7 yıl sonra Kerkük’e geri döndüler

İkinci Körfez Savaşı sonrası Kürtlerin denetimine geçen Kerkük’e asker konuşlandıran ABD ordusu, 7 yıl önce bölgeden ayrılmıştı. Irak’taki radikal Şii gruplarının saldırıları sonrası ABD ordusunun ülkeden ayrılması için hükümete baskının arttığı bir dönemde Kerkük’e asker konuşlandırması dikkat çekti. ABD güçleri, Irak ordusu ve anti terör güçlerinin kontrolündeki kent merkezine 13 km mesafedeki K1 Askeri Üssüne yerleştiği bildirildi.

13 Hummer marka zırhlı araç ve çekicilerle askeri üsse yerleşen ABD askerlerinin sayısının 60 civarında olduğu bildirildi. Erbil merkezli Rudaw TV’nin bölgedeki kaynaklara dayandırdığı haberine göre, ABD askeri güçlerinin, yerel güvenlik güçleri ile koordineli bir şekilde kontrol noktalarından Kerkük kent merkezine oradan da K1 Askeri Üssüne girişlerine izin verildi.

ABD yönetimi,16 Ekim 2017’de Heşdi Şabi ve Irak ordusunun Kerkük’ü ele geçirmesinden sonra ilk kez bölgeye asker gönderiyor. Konvoydaki bazı araçların askeri malzeme ve yiyecekle yüklü olduğu, Bu durumun, ABD askerlerinin herhangi geçici bir operasyon için değil uzun süreli kalmak için bölgeye geldiğini gösterdiği ifade edildi.

Irak'ta 18 Aralık 2023 tarihinde yapılan il meclisi seçimleri sonrası siyasi partiler arasında ortak uzlaşı sağlanamaması nedeniyle Kerkük’e vali seçilemedi. Kürt, Arap ve Türkmenler arasında gerginliğe neden olan vali seçimi sorununun çözümü için Kürt, Türkmen ve Arap siyasi oluşumlarının temsilcileri Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ile önceki gün kapsamlı bir toplantı yapmıştı.

ABD ordusu, Kuzeydoğu Suriye'ye takviye güç sevk etti

İran’a bağlı silahlı milis gruplarının Kuzeydoğu Suriye’ye yeni silahlı güç sevk etmesi ve bölgeye yayılmasından endişe duyan ABD ordusu, bölgedeki üslerini takviye etti. Takviye güçlerin bir bölümü Irak’tan karayoluyla bir bölümü ise kargo uçakları ile bölgeye ulaştığı ve belirlenen noktalara konuşlandığı bildirildi. Takviye güçlerin bir bölümü ise Doğu Suriye’deki El Ömer petrol sahasına konuşlandı.  El Ömer petrol bölgesindeki Koniko gaz sahası çevresinde konuşlandırılan ABD güçlerinin, savaş uçakları ve ağır silahlarla tatbikatlar yaptığı bildirildi.

Suriye'deki üsleri 15 Apache helikopteriyle güçlendirdi

Rusya’nın resmi haber ajansı Sputnik, ABD kuvvetlerinin saldırı kabiliyetlerini arttırması için üslerini 15 Apache helikopteriyle güçlendirdiğini duyurdu. Bu kapsamda Askeri teçhizat, hava savunma bataryaları, lojistik ve askeri malzemeler ile 25'e yakın askeri taşıyan bir ABD uçağının Haseke kırsalındaki Kharab el-Jir üssüne indi.