Ekonomi

"ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşları hakkında ortaya çıkan çelişkili haberler olsa olsa 'keriz silkeleme vesilesi' olabilir"

29 Ağustos 2019 09:00

Sözcü yazarı Ege Cansen, 26 Ağustos'ta dolar/TL kurunun dakikalar içinde 6,40’lara tırmanıp aniden inmesinin sebebini, "ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşları hakkında ortaya çıkan çelişkili haberler" olarak açıklayanlara katılmadığını söyledi. "TL, bu oyunda dış kapının dış mandalıdır" diyen Cansen, çelişkili haberlerin dolardaki değer kaybının sebebi olamayacağını ifade ederek, "esas sebebin olsa olsa bu dalgalanmadan çıkar sağlayan profesyonellerin kullandıkları bir 'keriz silkeleme vesilesi' olabileceğini yazdı.

Cansen'in, "ABD-Çin kapışması ve TL’nin değer kaybı" başlığıyla (29 Ağustos 2019) yayımlanan yazısının bir bölümü şöyle:

Fiyat dalgalanması, bir bakıma serbest piyasa sisteminin işlediğini gösterir. Dalgalanmalar “piyasada oluşan fiyat ve işlem hacim sayılarından” izlenir. Reel sektörde alımı ve satımı yapılan her mal veya hizmetin “isimli” bir piyasası vardır. Mesela, emlak veya otomobil piyasaları böyledir. Ama bir de tek başına kullanılan “piyasalar” diye bir deyim vardır. Bu deyim sanal ekonominin ta kendisi olan “mali piyasalar” anlamına gelir. Sık ve şiddetli dalgalanma burada olur.

Burada, havadan para kazanılır. Burada yılların birikimi havaya gider. Onun için milletin gözü kulağı buradadır. Rant avcılığı, hile-hurda veya şansının yaver gitmesiyle hasbelkader servet sahibi olanların ve mirasçılarının ya da bileğinin hakkıyla mütevazı miktarda da olsa, “yiyemeyeceği kadar varlığı” olanların, çok ciddi bir “derdi” vardır. Geri kalan hayatlarında, ellerindeki serveti artırmaya mı yoksa korumaya mı odaklanacaklardır. Cevabı hemen vereyim:

“Piyasalar” kendi işinde tam bir profesyonel ama yatırımcılıkta amatör olanlar için kolay para kazanacakları “balık dalyanı” değildir. Nitekim Türk bankalarında çok mütevazı faize razı olarak “TL veya döviz” mevduatı bulunduranların çoğunlukta olması da bu ilkenin ülkemizde de genellikle benimsendiğini göstermektedir.



TIKLAYIN - Dolar/TL'de ani yükseliş: Kur saniyeler içinde 6,38'e kadar çıkıp geriledi

TIKLAYIN - Dolara ne oldu; belirsizlikler artınca spekülatörlere gün doğuyor