Dünya

ABD hükümetinden göçmenlere sahte üniversite oyunu

Gerçekte var olmayan bir üniversiteye kayıt yaptıran 250 öğrenci gözaltına alındı

28 Kasım 2019 14:39

T24 Dış haberler

ABD İç Güvenlik Bakanlığı, ülke dışından gelen ve ABD'de "yasa dışı bir biçimde kalmaya çalışan" 90 öğrenci daha gözaltına aldıkların açıkladı. 

Ocak ayında Amerika Birleşik Devletleri Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza departmanının (ICE) ülkede vize şartlarına uymayanları ortaya çıkarmak için bir üniversite kurduğu ortaya çıkmıştı. 'Farmington' isimli 'sahte' üniversiteyle bağlantılı olarak Ocak ayından bu yana çoğu Hindistan vatandaşı 250 kişinin gözaltına alındığı, bazılarının da sınır dışı edildiği belirtildi. Sahte üniversiteye öğrenci girmesine aracılık eden 7 kişinin de tutuklandığı ve hapis cezasına çarptırıldığı ifade edildi.

ICE, bu sahte üniversitenin "dolandırıcılığa dair ilk elden kanıt elde etmek için kurulduğunu" ifade etti. Açıklamada, bu vesileyle öğrencilerin ve aracıların vize sisteminin hangi yollardan açığını bulduklarını tespit etti.

Ocak ayındaki bir duruşmanın kayıtlarında, "Farmington Üniversitesi'ne gelen öğrenciler gerçekten derslere girmeyeceklerini, kredi almayacaklarını ve bir diploma yolunda ilerlemeyeceklerini" biliyorlardır ifadelerini kullandı. Öğrencilerin, sadece ülkede kalabilmek için kendilerini bir üniversitenin parçası olarak göstermeye çalıştıkları iddia edildi. Bir ICE sözcüsü, yerel basına verdiği röportajda bu öğrencilerin "gerçek bir üniversite kazarak F-1 vizesi aldığını, ancak daha sonra Farmington'a transfer olduğunu" söyledi.