Dünya

ABD havacılık sistemindeki sorun nedeniyle binden fazla uçuş rötar yaptı veya iptal edildi

11 Ocak 2023 15:16

T24 Dış Haberler

ABD Federal Havacılık İdaresi'nin (FAA) sistemlerinde meydana gelen bir arıza nedeniyle ülke genelinde birçok uçağın havalanamadığı belirtildi. 

FlightAware verilerine göre, çarşamba günü ABD'den kalkacak ve ABD'ye gidecek bin 100'den fazla uçuş rötar yaptı, 90 uçuş da iptal edildi. FAA, henüz sayılarla ilgili resmi bir açıklama yapmadı. 

ABD merkezli United Havayolları, yaptığı açıklamada, tüm iç hat uçuşlarını geçici olarak durdurduğunu, FAA'dan bir açıklama geldiğinde daha çok bilgi paylaşacaklarını belirtti. New York Times, rötar ve iptallerden birçok havayolu şirketinin etkilendiğini ifade etti.

Sosyal medya üzerinden paylaşımda bulunan birçok yolcu, pilot ve havayolu temsilcilerinin kendilerine FAA'nın teknik bir sorun yaşadığını söylediğini aktardı. 

Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, twitter üzerinden yaptığı açıklamayla FAA ile temas kurduğunu ve kendisine pilotlara güvenlik bilgileri veren önemli bir sistemde arıza olduğunun bildirildiğini söyledi. 

Buttigieg, "FAA hava trafiğinin normal şekilde devam edebilmesi için bu sorunu hızlı ve güvenli bir şekilde çözmek için çalışıyor" dedi. 

FAA, yaptığı açıklamada, bazı sistemlerin çalışmaya başladığını, ancak Ulusal Hava Sahası Sistemi'nin işlemlerinin hâlâ kısıtlı olduğunu belirtti.

FAA, arıza yapan sistemin pilotlara rotalarındaki potansiyel tehlikeleri bildirdiğini aktardı.