Dünya

ABD genelindeki fırtınalar kasırga ve su baskınlarına neden oldu

10 Ocak 2024 12:33

T24 Dış Haberler

ABD'nin doğusu ve Kanada'nın önemli bir kısmını kasıp kavuran bir dizi güçlü fırtınanın ardından üç kişi öldü ve yarım milyondan fazla ev elektriksiz kaldı.

Çok sayıda kasırganın bildirildiği Florida'da kuvvetli rüzgarlar arabaları ve evleri devirdi. FlightAware'in verilerine göre ABD içinde ve dışında bin 300'den fazla uçuş iptal edildi. Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in uçağı "sert hava koşulları" nedeniyle Maryland yerine Virginia'ya yönlendirilmek zorunda kaldı.

Salı akşamı itibarıyla Florida'dan New York Eyaleti'ne kadar ABD'nin doğusunda 630 binden fazla hane elektriksiz kaldı. Florida'daki düzinelerce ilçe, fırtınaların evlerin çatılarını uçurduğu ve elektrik hatlarını devirdiği olağanüstü hal ilan etti.

Florida, Alabama ve Georgia'dan bildirilen 12 hortumun ciddi hasara neden olduğu ve bazı bölgelerde arama ve kurtarma operasyonlarına yol açtığı bildirildi. Alabama'nın Houston County kentinde, bölgeyi kasıp kavuran ve mobil evleri ve karavanları tahrip eden bir kasırganın ardından 81 yaşındaki bir kadının öldürüldüğü bildirildi. 

Yetkililer, Georgia'nın Clayton County kentinde bir ağacın otoyolun üzerine düşüp sürücünün arabasını ezmesi sonucu bir sürücünün de öldüğünü açıkladı. Fırtınalar ayrıca Panama Şehri'ndeki yolları geçilmez hale getirirken, binaların çatılarını uçurdu ve beyzbol topu büyüklüğünde dolu yağdırdı. Çarşamba sabahı şehrin şehir merkezinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Bay County Şerif Ofisi Facebook'ta "Hava karardıktan sonra kimse bu bölgede dolaşmamalı" dedi. Ulusal Hava Durumu Servisi (NWS), bölgede ve doğu ABD'nin başka şehirlerinde de daha güçlü fırtınaların beklendiği konusunda uyardı. New Jersey'de kıyı sel uyarısı Çarşamba gününe kadar yürürlükte. Eyaletin valisi Phil Murphy olağanüstü hal ilan etti. 

New York Eyaleti Valisi Kathy Hochul, özellikle beklenen yağışların zemini kaplayan karla birleşerek olası su baskınlarına yol açacağı ve "hayati risk" taşıdığı konusunda uyardı. Brooklyn'deki bir havaalanındaki barınakta yaşayan yaklaşık 2 bin göçmen, fırtınalar geçene kadar yetkililer tarafından lise spor salonlarına tahliye edildi. Federal Havacılık İdaresi (FAA), ülkenin en yoğun havaalanlarından biri olan Chicago'nun O'Hare Uluslararası Havalimanı'nda aşırı kar ve buzlanma nedeniyle kısa süreliğine uçuşların iptal olduğunu açıkladı. Kasırga uyarısı nedeniyle Florida'nın Tampa Uluslararası Havalimanı'na da durdurma kararı verildi.

Şiddetli hava koşulları, eyalet devriyesinin hava durumuyla ilgili yüzlerce olaya müdahale ettiği Nebraska ve Kansas gibi eyaletlerde de karayolu yolculuğunu aksattı. Bir Kansas eyalet polisi sosyal medyada "Lütfen evde kalın. Eğer sıkışıp kalırsanız sizi kurtaramayacağımız noktadayız çünkü etrafta dolaşmakta zorlanıyoruz." diye yazdı.