Dünya

ABD, Gazze'ye yardım iskelesini hava koşulları nedeniyle yeniden kaldırdı; bir daha yerine konmayabilir

Cuma günü şiddetli deniz, orduyu iskeleyi tekrar kaldırmaya ve Aşdod'daki İsrail limanına götürmeye zorladı

29 Haziran 2024 12:18

T24 Dış Haberler

ABD'li yetkililer, ABD ordusunun Gazze'ye yardım götürmek için inşa ettiği iskelenin hava koşulları nedeniyle kaldırıldığını ve ABD'nin yardımlar yeniden halka akmaya başlamadıkça iskeleyi yeniden kurmamayı düşündüğünü söyledi.

Ordu, ihtiyaç duyulan gıdanın iskele aracılığıyla ulaştırılmasını amaçlasa da gıdanın büyük çoğunluğu hâlâ depoda duruyor ve depo neredeyse dolu. Yardım kuruluşları, insani yardım konvoylarının saldırıya uğraması nedeniyle gıdaları Gazze'nin daha iç bölgelerine, en çok ihtiyaç duyulan yerlere taşımakta güçlük çekiyor.

Birleşmiş Milletler (BM), 9 Haziran'dan bu yana iskeleye gelen gıda ve diğer acil yardım malzemelerini dağıtmıyor. Duraklama, İsrail ordusunun 270'ten fazla Filistinlinin ölümüne neden olan bir baskında kurtardığı rehineleri uçurmak için iskelenin yakınındaki bir alanı kullanmasının ardından geldi. 

BM Dünya Gıda Programı Sözcüsü Steve Taravella, cuma günü yaptığı açıklamada, BM'nin iskele projesine katılımının güvenlik endişelerinin giderilmesi için hala beklemede olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın 230 milyon dolarlık iskele projesi, yardımların ilk kez 17 Mayıs'ta karaya vurmasından bu yana bir dizi aksaklıkla karşılaştı ve yardım grupları ve Kongre'deki Cumhuriyetçiler tarafından maliyetli bir oyalama olarak eleştirildi. 

İskele, Gazze'ye 19,4 milyon pound ya da 8,6 milyon kilogramdan fazla gıda sokmak için kullanıldı ancak sadece yardımın durması değil, öngörülemeyen hava koşulları da yardım faaliyetlerine engel oldu.

Daha ilk günlerinde dalgalı deniz iskeleye zarar vererek orduyu iskeleyi onarım için geçici olarak kaldırmaya ve sonra yeniden kurmaya zorladı. Cuma günü şiddetli deniz, orduyu iskeleyi tekrar kaldırmaya ve Aşdod'daki İsrail limanına götürmeye zorladı.

Askeri hareketlilikle ilgili olarak adlarının açıklanmaması kaydıyla konuşan bazı ABD'li yetkililer, ordunun önümüzdeki günlerde kötü hava koşulları geçtiğinde iskeleyi yeniden kurabileceğini, ancak iskelenin yeniden kurulup kurulmayacağına ilişkin nihai kararın henüz verilmediğini söyledi.

Pentagon sözcülerinden Sabrina Singh iskelenin ne zaman yeniden kurulacağını bilmediğini kabul etti; "Komutan iskelenin yeniden kurulması için doğru zaman olduğuna karar verdiğinde sizi bu konuda bilgilendireceğiz" dedi.