Dünya

ABD, eski Mastercard CEO'su Banga'yı Dünya Bankası Başkanı seçecek

24 Şubat 2023 07:53

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden, yeni Dünya Bankası Başkanı olarak eski Mastercard CEO'su Ajay Banga'yı seçeceğini açıkladı. 

Biden, yaptığı açıklamada, Banga'nın, "30 seneden uzun süredir iş yaratan ve gelişen dünyaya yatırım getiren başarılı küresel şirketler yönettiğini; aynı zamanda kurumlara büyük değişim dönemlerinde liderlik edebildiğini" söyledi. 

Biden, Hindistan'da büyüyen Banga'nın kalkınmakta olan ülkelerin karşılaştığı zorluklarla ilgili özel bir bakış açısı olduğunu ifade etti.

63 yaşındaki Banga, mevcut olarak ABD'li yatırım firması General Atlantic LP'nin başkan yardımcılığını yapıyor. Bunun öncesinde Banga, 10 yıl boyunca Mastercard'ın CEO'su olarak çalıştı ve ondan önce de Citigrup'da çeşitli yetkili pozisyonlarda bulundu. 

Mevcut Dünya Bankası Başkanı David Malpass'ı değiştirmek için resmi aday duyurma süreci perşembe başlamış olsa da banka seçimin Mayıs ayı başına kadar yapılmayabileceğinin sinyalini verdi. 

Dünya Bankası'nda geleneksel olarak en yüksek hisse sahibi olan ABD'nin adayı başkan seçiliyor.

Eski ABD Başkanı tarafından aday gösterilen ve göreve seçilen Malpass, geçen hafta beklenmedik bir şekilde Temmuz sonuna kadar Dünya Bankası Başkanlığı'nı bırakmayı planladığını duyurmuştu.

Banga'nın ismi, uzman ve analistler tarafından hazırlanan potansiyel Dünya Bankası başkan adayları arasında yer almıyordu.