Dünya

ABD eski Ankara Büyükelçisi ve eski Cumhuriyetçi Senatör Jeff Flake, ABD seçimlerinde Harris'i desteklediğini açıkladı

Kendisini “muhafazakâr bir Cumhuriyetçi” olarak tanımlayan Flake, “Bu şekilde düşünen tüm Cumhuriyetçileri de aynı şeyi yapmaya teşvik ediyorum" dedi

30 Eylül 2024 08:40

T24 Dış Haberler

1 Eylül'de görev süresi sona eren ve Türkiye'den ayrılan ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, X hesabından yaptığı paylaşımla ABD'deki başkanlık seçimlerinde Demokrat aday Kamala Harris'i desteklediğini duyurdu. Flake, aynı zamanda eski bir Cumhuriyetçi senatördü. 

“Kamala ile Birleşik Devletler Senatosu'nda birlikte görev yaptım. Tim ile de Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi'nde görev yaptım” diyen Flake, başkan yardımcısı adayı Tim Walz'dan da bahsederek “Onları tanıyorum. İyi karakterlerini ve ülke sevgilerini ilk elden biliyorum" ifadelerini kullandı. 

"Muhafazakâr bir Cumhuriyetçiyim"

Kendisini “muhafazakâr bir Cumhuriyetçi” olarak tanımlayan Flake, “Bu şekilde düşünen tüm Cumhuriyetçileri de aynı şeyi yapmaya teşvik ediyorum. Ne de olsa böyle zamanlarda ülkeyi partiden üstün tutmaktan daha muhafazakâr bir şey olamaz.” dedi. 

Trump yönetimi sırasında senatörlük yaptığı dönemde Donald Trump'ı sert bir dille eleştiren Flake, “kurucular tarafından yaratılan siyasi süreci aşağılamak ya da şeytanlaştırmak için değil, tartışmak ve ikna etmek için” kullanan ve “siyasi rakiplerin düşman değil yurttaşlar olduğunu anlayan” bir aday istediğini söyledi.

Flake videoda “Bizi bölen değil, ülkemizi birleştirmeye çalışan bir başkan adayını desteklemek istiyorum” dedi. 

"Böyle bir adayı destekleyemeyeceğimizi biliyorum"

Videoda ve daha sonra Pazar sabahı ABC'nin “This Week” programında Martha Raddatz ile yaptığı röportajda Flake, Trump'ın 2020 seçim sonuçlarını bozma girişimini onu destekleyememesinin bir nedeni olarak gösterdi ve “seçmenlerin iradesine saygı duyan” bir aday istediğini söyledi.

Flake ABC'ye verdiği mülakatta “Cumhuriyetçilerin özellikle hukukun üstünlüğüne inandığını düşünüyorum ve bir seçimi kaybettikten sonra başkanlığın yetkilerini kullanarak bu seçimi bozmaya çalışan bir adayı desteklemek zor. Bu hukukun üstünlüğüne saygıdan başka bir şey değildir. Pek çok muhafazakâr Cumhuriyetçinin de benim gibi düşündüğünü, böyle bir adayı destekleyemeyeceğinizi biliyorum" ifadelerini kullandı. 

Flake 2001-2013 yılları arasında Temsilciler Meclisi'nde, 2013-2019 yılları arasında ise Senato'da görev yapmıştı.