Dünya

ABD, düşünce kuruluşu başkanını Çin ajanı olmakla suçladı

11 Temmuz 2023 10:56

T24 Dış Haberler

ABD’li bir düşünce kuruluşunun başkanı profesörün, Çin ajanı olarak hareket etmek, silah ve İran petrolünün satışına aracılık etmekle suçlandığı aktarıldı. 

Federal savcılara göre 57 yaşındaki Gal Luft adlı kişinin,  başkanlık döneminde Trump’ın danışmanlığını yapmış bir ABD yetkilisini Çin’in belirli politikalarını alenen desteklemesi için “gizlice işe alarak ödeme yapmayı kabul ettiği” iddia edildi. Bahsi geçen kişinin adı açıklanmadı ve şu anda görevde olmadığı belirtildi. 

BBC’de yer alan habere göre Luft’un o dönemde adı verilmeyen yetkiliyi “Çin’le ilgili belirli politikaları alenen desteklemeye” ikna etmek için lobi yaptığı, ayrıca Çin, Libya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kenya’daki müşteriler kapsayan izinsiz silah satışlarına aracılık etmeye çalıştığı iddia edildi. İddiaya göre, Luft’un Çinli şirketlerin Libya’da tanksavar, bomba atar ve havan mermisi satmasına yardımcı olmak için çalıştığı belirtildi. Federal yetkililer Luft'un, bir ortağını petrolün Brezilya'dan geldiğini söylemesi için yönlendirerek ABD'nin İran petrolüne uyguladığı yaptırımları delmeye çalıştığını söyledi.

Luft'un aynı isimsiz ABD'li yetkili adına taslak yorumlar yazdığı ve bunların daha sonra Çin medyasında yayınlandığı ve Amerikan üniversitelerine gönderildiği söylendi. Gal Luft'un Amerikan ve İsrail olmak üzere çifte vatandaşlığı bulunduğu öğrenildi.

Luft’un, merkezi Washington DC dışında bulunan ve kendisini enerji ve ABD güvenliği odaklı olarak tanımlayan Küresel Güvenlik Analizi Enstitüsü'nün eş başkanı olduğu aktarıldı. Luft tarafından kurulan enstitünün web sitesinde eski CIA Direktörü James Woolsey'in de danışman olarak yer aldığı belirtildi.

 Luft’un 17 Şubat tarihinde Kıbrıs’ta ABD’nin yönelttiği suçlamalarla tutuklandı ve iade edilmeyi beklerken kefaretle serbest bırakılarak kaçtığı belirtildi. Bundan bir gün sonra, adına açılan ve 15 bin takipçisi olan bir Twitter hesabından "ABD'nin siyasi amaçlı iade talebi üzerine" Kıbrıs'ta tutuklandığı yazıldı. ABD Adalet Bakanlığı sitesinde Luft'un kaçak olduğu belirtiliyor.

Yabancı ajan olarak kayıt yaptırmamak, petrol yaptırımlarını delmek, iki kez müfettişlere yalan beyanda bulunmak ve üç kez yasadışı silah kaçakçılığı yapmak da dahil olmak üzere sekiz suçtan yargılanan Luft, suçlu bulunması halinde onlarca yıl hapis cezasıyla karşı karşıya.