Dünya

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Biden'ın İsrail politikası nedeniyle istifa etti

Gilbert bir röportajında "Çok açık bir şekilde doğru ve yanlış var ve bu raporda yer alan şey yanlış" dedi

31 Mayıs 2024 08:33

T24 Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden biri, Başkan Joe Biden'ın İsrail politikasını protesto etmek için istifa etti. Yetkili, Kongre'ye sunulan bir yönetim raporundan rahatsız olduğunu dile getirdi. 

Dışişleri Bakanlığı Nüfus, Mülteciler ve Göç Bürosu'nda görev yapan Stacy Gilbert, rapor üzerinde çalışan bir konu uzmanıydı. Gilbert bir röportajında "Çok açık bir şekilde doğru ve yanlış var ve bu raporda yer alan şey yanlış" dedi.

Dışişleri Bakanlığı, Biden'ın Şubat ayı başında yayımladığı yeni bir Ulusal Güvenlik Memorandumu uyarınca bu ayın başlarında 46 sayfalık sınıflandırılmamış raporu Kongre'ye sundu.

Raporda, diğer sonuçların yanı sıra, 7 Ekim'den sonraki dönemde İsrail'in Gazze'ye insani yardım ulaştırmak için ABD ve diğer çabalarla "tam olarak işbirliği yapmadığı" belirtildi. Ancak bunun, ABD'nin insani yardımlarını kısıtlayan ülkelere silah sağlanmasını engelleyen bir ABD yasasının ihlali anlamına gelmediği belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı'nda 20 yılı aşkın bir süredir çalışan Gilbert, raporun açıklandığı gün istifa edeceğini ofisine bildirdiğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Perşembe günü gazetecilere yaptığı açıklamada, personel meseleleri hakkında yorum yapmayacağını ancak bakanlığın farklı bakış açılarını memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Patel, yönetimin raporun arkasında durduğunu ve İsrail hükümetine sivillere zarar vermekten kaçınması ve Gazze'ye insani yardım erişimini acilen genişletmesi için baskı yapmaya devam ettiğini söyledi.

ilbert, Dışişleri Bakanlığı'nın Kongre'ye sunulacak rapor üzerinde çalışan konu uzmanlarını, belgenin taslak halindeyken, teslim tarihinden yaklaşık 10 gün önce görevden aldığını söyledi. Raporun daha sonra daha üst düzey yetkililer tarafından düzenlendiğini söyledi. Gilbert, yayımlanan versiyonun aksine, gördüğü son taslakta İsrail'in insani yardımı engellediğinin belirtildiğini bildirdi. 

Gilbert'tan önce istifa eden yetkililer arasında Arapça sözcüsü Hala Rharrit ve insan hakları bürosundan Annelle Sheline de bulunuyor.