Dünya

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo: Kuzey Kore ile bir zirve daha düzenlememiz gerekebilir

"Umut ediyoruz ki bu hafta somut bir adım atabiliriz"

25 Şubat 2019 12:44

T24 Dış haberler

ABD Başkanı Donald Trump ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile yapılacak görüşme öncesi beklentilerini "düşürdü". Pompeo bu hafta yapılacak olan zirvede "her şeyin çözülemeyeceğini ve büyük ihtimalle bir zirve daha düzenlenmesi gerekeceğini" belirtti.

The Guardian'ın haberine göre Trump ve Pompeo, nükleer silah konusunda Pyongyang'dan geri adım atılmadığını görünce, daha "gerçekçi bir ton" takındı. Guardian, dün yapılan açıklamaları "ABD hükümetinin Vietnam'da yapılacak olan zirveden beklentilerini düşürmesi" olarak değerlendirdi.

Trump, dün yaptığı paylaşımda sürecin "ilerlemesini beklediğini" belirtti ve paylaşımın sonunda "Nükleer silahsızlanma?" yazdı. Trump, daha sonra Kuzey Kore'nin nükleer silah üretmeyi durdurması durumunda "Dünyanın en güçlü ekonomilerinden" olabileceğini belirtti.

Guardian'da yer alan habere göre Trump, Beyaz Saray'da valilerle gerçekleştirdiği bir toplantıda "Kuzey Kore nükleer silah denemelerine ara vermeye devam ettiği sürece ben memnunum" dedi. 

Pompeo da Fox News'a yaptığı açıklamada, "Başka bir zirve gerçekleştirmek zorunda kalabiliriz. Bütün her şey bu hafta halledilemeyecek. Umut ediyoruz ki bu hafta somut bir adım atabiliriz" dedi. Trump ve Pompeo daha önce Kuzey Kore konusunda çelişen açıklamalar yapmıştı. Pompeo CNN'e verdiği bir röportajda Kuzey Kore'nin ABD'ye hâlâ bir nükleer tehdit olduğunu belirtirken, Donald Trump geçen yaz aylarında Kuzey Kore'nin artık bir nükleer tehdit oluşturmadığını belirtmişti.