Açıklamada ayrıca, "ABD Ayasofya'nın statüsünün değiştirilmesini, olağanüstü bir yapının geçmiş mirasının hafifletilmesi olarak görüyor. Dini ve kültürel alanların korunması da dahil olmak üzere, çeşitli konularda Türkiye hükümeti ile birlikte çalışmaya devam etmek istiyoruz" denildi.
Yarın Danıştay’da, Ayasofya’nın müzeye çevrilmesine dair 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararı altındaki Mustafa Kemal Atatürk imzasının sahte olduğu iddiasıyla ve kararın iptali istemiyle açılan dava karara bağlanacak.
Danıştay’ın bu Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesi, Ayasofya’nın camiye çevrilmesinin yolunu açabilir.
Türkiye’de muhalefetin yanı sıra Hristiyan ülkeler ve liderler de Ayasofya’nın müze statüsünün korunmasını talep ediyor.
AKP'li Kurtulmuş: Ayasofya’nın statüsüne dair karar verme yetkisi sadece Türkiye’nin elinde
AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Ayasofya’nın statüsüne dair karar verme yetkisinin sadece Türkiye’nin elinde olduğunu söyledi.
Sosyal medya hesabından Ayasofya’nın statüsüne dair tartışmalara ilişkin paylaşımda bulunan Kurtulmuş, şunları kaydetti:
“Türkiye’nin egemenliğiyle ilgili bir konu olan Ayasofya’nın statüsüne dair karar verme yetkisi sadece Türkiye’nin elindedir. Dışarıdan birilerinin tavsiye ve çağrılarına ihtiyacımız yoktur.”