T24 Dış Haberler
ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Çin’le Tayvan üzerinden gerilim tırmanırken yaptığı açıklamada “ABD, Tayvan’ın statükosunu değiştirmeye yönelik özellikle de güç kullanılan, tüm tek taraflı çabalara karşı duruyor” dedi.
Reuters’ın aktardığı habere göre, Pekin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin ziyareti sonrası Tayvan çevreside başlattığı askeri tatbikatları sürdürürken Kamboçya'da bir toplantıda konuşan ABD Dışişleri Bakanı Blinken’dan bir açıklama geldi.
Blinken,”ABD, Tayvan’ın statükosunu değiştirmeye yönelik özellikle de güç kullanılan tüm tek taraflı çabalara karşı duruyor” dedi.
Blinken, ABD'nin Tayvan'la ilgili pozisyonunun değişmediğini de ekledi.
Tayvan Savunma Bakanlığı, bugün Çin'in ada çevresinde gerçekleştirdiği askeri tatbikat sırasında birden fazla balistik füze ateşlediğini bildirdi.
Çin, Tayvan'ı hilal şeklinde çevreleyecek 6 noktadaki tatbikatı ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Pekin'in tehdit ve itirazlarına rağmen bu hafta Tayvan'ı ziyaret etmesinin ardından duyurmuştu.
TIKLAYIN - Tayvan: Askeri tatbikatlara başlayan Çin, birden fazla balistik füze ateşledi
TIKLAYIN - Pelosi'nin ziyareti Çin'in "Tayvan'ı ana vatana katma" sürecini hızlandırır mı?
Çin-Tayvan anlaşmazlığı
Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kay-şek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti.
Bu girişim Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmişti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından 1971'de BM Genel Kurulunda yapılan oylamada Pekin hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.
Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletlerde ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.