Dünya

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın Orta Doğu turunun ilk durağı Riyad oldu; Suudi Veliaht Prensi Salman ile görüşmesi 2 saat sürdü

ABD Dışişleri Bakanı, görüşmenin ardından oteline dönerken gazetecilerin sorularını yanıtlamadı

06 Şubat 2024 07:48

T24 Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 7 Ekim'de İsrail-Hamas savaşının başlamasından bu yana 5'inci Orta Doğu turunu başlattı. Bakan Blinken'ın ilk durağı Riyad oldu. ABD Dışişleri Bakanı, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ile bir araya geldi. 

Blinken'ın Suudi liderle görüşmesi yaklaşık iki saat sürdü. ABD Dışişleri Bakanı, görüşmenin ardından oteline dönerken gazetecilerin sorularını yanıtlamadı. 

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, Blinken ve veliaht prensin krize "kalıcı bir son" sağlamak için bölgesel koordinasyonu tartıştıklarını söyledi. Miller, yaptığı açıklamada, "Bakan, Gazze'deki insani ihtiyaçların karşılanmasının ve çatışmanın daha fazla yayılmasının önlenmesinin önemini vurguladı" dedi.

ABD Dışişleri Blinken'ın 5'inci Orta Doğu turunun ilk durağı Riyad oldu 

Blinken bu hafta Mısır, Katar, İsrail ve İsrail işgali altındaki Batı Şeria'yı da ziyaret edecek. Gazze'de tutulan İsrailli rehinelerin serbest bırakılması için Hamas ile Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmeleri ilerletmeye çalışacak.

Üst düzey bir ABD'li yetkili Riyad'a giderken gazetecilere yaptığı açıklamada Blinken'ın kilit önceliğinin "ABD'nin çatışmanın tırmandığını görmek istemediği ve çatışmayı tırmandırmayacağı mesajını doğrudan bölge ülkelerine iletmek" olduğunu söyledi.

Gazze'de halen 130'dan fazla rehine tutuluyor ve bunların Hamas tarafından serbest bırakılması ihtimali, Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda ve ABD'nin desteğiyle yürütülen görüşmelerde insani bir ara verilmesi karşılığında tartışılan konular arasında yer alıyor. Yetkililer bazı ilerlemeler kaydedildiğini belirtirken, eksikliklerin devam ettiği konusunda uyarıda bulunuyor.