Dünya

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Gazze'de ateşkes gündemiyle bir Orta Doğu turu daha yapacak

Blinken'ın Mısır, İsrail, Ürdün ve Katar'a giderek "ortaklarıyla tüm rehinelerin serbest bırakılmasını güvence altına alan bir ateşkes anlaşmasına varılması ihtiyacını görüşeceği" duyuruldu

08 Haziran 2024 08:24

T24 Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşması önerisi üzerindeki baskıyı arttırmak amacıyla önümüzdeki hafta Orta Doğu'yu ziyaret edecek. Bu, Blinken'ın 7 Ekim'de savaşın başlangıcından bu yana gerçekleştirdiği 8'inci Orta Doğu turu olacak. 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller Cuma günü yaptığı açıklamada Blinken'ın Mısır, İsrail, Ürdün ve Katar'a giderek "ortaklarıyla tüm rehinelerin serbest bırakılmasını güvence altına alan bir ateşkes anlaşmasına varılması ihtiyacını görüşeceğini" duyurdu.

Miller, ABD'li üst düzey diplomatın "Hamas'ın masadaki teklifi kabul etmesinin önemini vurgulayacağını, bu teklifin Hamas'ın geçen ay onayladığı teklifle neredeyse aynı olduğunu" söyledi. Ancak Hamas şu an için teklife resmî bir yanıt vermiş değil. 

Görüşmelerin gündeminde ne olacak?

Miller, Blinken'in görüşmelerinde "ateşkes önerisinin hem İsraillilere hem de Filistinlilere nasıl fayda sağlayacağını ele alacağını" ve "Gazze'deki acıları hafifleteceğini, insani yardımda büyük bir artış sağlayacağını ve Filistinlilerin mahallelerine dönmelerine izin vereceğini vurgulayacağını" söyledi.

Türkiye'nin de içinde olduğu ülkelere ateşkes baskısı

CNN'in Perşembe günü bildirdiğine göre, Biden yönetimi geçtiğimiz haftayı Hamas'la ilişkileri olan başta Mısır, Katar ve Türkiye olmak üzere ülkelere, anlaşmayı kabul etmeleri için baskı yapmak üzere belirli tehditlerde bulunmaya zorlayarak geçirdi.

İki ABD'li yetkiliye göre yönetim birçok ülkeden Hamas üyelerinin banka hesaplarını dondurma ve bölgede serbestçe seyahat etmelerini engelleme tehdidinde bulunmalarını istedi. 

ABD'li yetkililerden birine göre ABD, Hamas'ın başkentinde siyasi bir ofis açmasına izin veren Katar'dan, anlaşmayı kabul etmemeleri halinde terör örgütünü ülkeden atacağını ilan etmesini istedi.